A Twitter megszüntette a kormányzati finanszírozás jelölését a felhasználók profilján

A Twitter megszüntette a kormányzati finanszírozású orgánumok megjelölését a kanadai közmédia (CBC) és az amerikai NPR közszolgálati rádió profilján is, miután a két médium nemrégiben közölte, hogy felfüggesztik tevékenységüket a Twitteren a szerintük megtévesztő és hamis jelölés miatt.

Az NPR amerikai közszolgálati rádió megjelölése a Twitter-fiókban április 5-én | Fotó: Agerpres/EPA„Újságírói tevékenységünk pártatlan és független. Bármi mást feltételezni valótlan állítás lenne. Ezért függesztjük föl a tevékenységünket a Twitteren” – olvasható a CBC legutolsó, hétfői bejegyzésében.

A BBC brit közmédia profilján eddig az „állami kötődésű média” megjelölés volt látható, péntekre azonban ez is eltűnt, akárcsak a Hszinhua kínai állami hírügynökség oldaláról a „kínai állami kötődésű média” felirat. Ezt a jelölést emellett több olyan kínai újságíró profiljáról is eltávolították, akik a kormány által támogatott témákban publikáltak. A CBC és az NPR mellett kedden a Sveriges Radio (SR) svéd közrádió is bejelentette, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások miatt nem veszi tovább igénybe a Twitter szolgáltatásait.

Elon Musk, a Twitter tulajdonosa egy múlt heti interjúban a BBC-nek elmondta, hogy a vállalat csak „igazmondásra és pontosságra” törekszik, de hozzátette, hogy a jelölést várhatóan „közfinanszírozásból fenntartott” meghatározásra cserélik, ami Musk reményei szerint „talán kevésbé lesz kifogásolható”. A Twitter meghatározása szerint az államilag finanszírozott médium olyan sajtóorgánum, amely anyagi forrásainak egy részét vagy egészét a kormány biztosítja, amely változó mértékben beleszólással rendelkezhet a szerkesztésbe.

A szervezetek finanszírozási modellje közlő jelölés, amely eddig közvetlenül a felhasználónév alatt volt látható, csak egyike azon újításoknak, amelyeket azután vezettek be, hogy Elon Musk tavaly októberben a Twitter többségi tulajdonosa lett. A milliárdos üzletember azonnal belefogott a vállalat átszervezésébe, s lazított a megjelenő tartalmak ellenőrzésén is, aminek köszönhetően több, a platformról már korábban kitiltott felhasználó is visszatérhetett a Twitterre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Újdonság az is, hogy április 20-tól előfizetéssé vált az a szolgáltatás, hogy kék pipa jelezze a hitelesített fiókokat. A hónap elején a The New York Times című amerikai napilaptól már meg is vonták a hitelesítésre szolgáló kék pecsétet a Twitteren, és a lap jelezte, nem hajlandó fizetni azért, hogy a fiókjai visszakapják a jelzést. Pénteken Ferenc pápa és Beyoncé profiljáról is eltűnt a kék pipa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?