A Pekingbe készülő Putyin nyitott a kínai béketervre

Vlagyimir Putyin orosz elnök e heti pekingi látogatása előtt egy kínai hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, Oroszország továbbra is nyitott a párbeszédre és a tárgyalásokra a több mint két éve tartó fegyveres konfliktus megoldására, idézte a Magyar Nemzet a Reuters hírügynökséget. 

„Kína terve és a Hszi Csin-ping elnök által a múlt hónapban nyilvánosságra hozott további alapelvek figyelembe vették a konfliktus hátterében álló tényezőket” – mondta Putyin. Hozzátette: „pozitívan értékeljük Kína hozzáállását az ukrán válság megoldásához, Pekingben valóban megértik annak kiváltó okait és globális geopolitikai jelentését”.

Putyin Pekingbe készül Fotó: Agerpres

Mint arra a magyar lap emlékeztet, Peking több mint egy éve terjesztett elő egy 12 pontos tervet, amely a háború befejezésének általános elveit fogalmazta meg, de konkrétumokra nem tért ki. Akkoriban a javaslat óvatos fogadtatásban részesült Oroszországban és Ukrajnában is. Kína rendezési tervében kitüntetett helyen szerepel a harcok azonnali befejezése, béketárgyalások megkezdése, az országok szuverenitásának tisztelete. 

Közben az Egyesült Államok elhatározottságát hangoztatta Antony Blinken külügyminiszter Ukrajna győzelemhez segítse iránt, amikor kedden Kijevben találkozott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel. A megbeszélésről szóló - az MTI által idézett - amerikai közlemény szerint Antony Blinken az amerikai elkötelezettséget hangoztatta Ukrajna harctéri sikere és az ország fejlődése iránt, valamint kifejezte országa támogatását a lehető legerősebb Ukrajna felépítésében, amelyik „saját lábán képes megállni katonai, valamint gazdasági és demokratikus értelemben egyaránt". 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?