A Moldovai Köztársaság függetlenségének 30. évfordulóját ünnepelik

Románia továbbra is szilárd elkötelezettséggel támogatja a moldovai hatóságok által megkezdett reform- és európai integrációs folyamatokat – jelentette ki Klaus Iohannis államfő Chişinăuban, ahol a Moldovai Köztársaság függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulóját ünnepelték pénteken.

A román államfő Maia Sandu moldovai elnökkel, Andrzej Duda lengyel elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel adott közös nyilatkozatot. Iohannis felidézte, hogy 30 évvel ezelőtt Románia volt az első állam, amely elismerte a Moldovai Köztársaság függetlenségét, így 30 éves a két ország közötti diplomáciai kapcsolat is.

„Romániát és a Moldovai Köztársaságot rendkívül erős kötelék köti össze: a nyelvi, kulturális és történelmi közösség” – fogalmazott, nyomatékosítva, hogy Románia a jövőben is a Moldovai Köztársaság legközelebbi partnere marad.

„Ez az első látogatásom Chişinăuban a július 11-i időközi választások és az új kormány megalakulása után. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy még egyszer gratuláljak az elnöknek és a reformpárti politikai erőknek a választásokon aratott győzelmükhöz. Ugyanakkor gratulálok a Moldovai Köztársaság polgárainak az általuk tanúsított érettséghez, felelősségtudathoz és demokratikus szellemhez. Csak örülni tudunk annak, hogy a moldovai társadalom ilyen határozottan a visszafordíthatatlan reform- és Európa-párti út mellett döntött, és hogy az egész régió számára követendő példát mutat” – mondta Iohannis.

Fotók: presidency.ro

A Moldovai Köztársaság határozott lépésekkel fog haladni az európai integráció útján, jelentette ki Maia Sandu. „Határozott lépésekkel fogunk haladni az európai integráció útján. A Moldovai Köztársaság az európai államok családjába tartozik. Az európai integráció a legtermészetesebb út országunk számára, amely jólétet és biztonságot hoz polgárainknak. Moldova kis ország, amely nagymértékben függ a más országokkal és szervezetekkel kiépített kapcsolataitól. Szomszédainkkal, partnereinkkel és a világ más országaival szoros, bizalmon és kölcsönös tiszteleten alapuló baráti kapcsolatokat kívánunk kialakítani. A függetlenség azt is jelenti, hogy vannak barátaink, akikkel együtt segítünk egymásnak a szükség idején, akikkel közös projekteket dolgozunk ki a polgárok javára, akikkel együtt ünnepeljük az olyan fontos évfordulókat, mint a mai” – fogalmazott Maia Sandu.

A moldovai államfő őszinte barátságáról biztosította a román, a lengyel és az ukrán államfőt.

„Hálás vagyok ezért a gesztusért, és biztosítom Önöket őszinte barátságunkról. A Moldovai Köztársaság a stabilitás tényezőjévé kíván válni térségünk számára, amely komplex problémákkal küzd. A párbeszéd és a béke, a diplomáciai megoldások, a békés kompromisszumok előmozdítói leszünk az emberek érdekében. Proaktív és kiszámítható külpolitikát fogunk folytatni, konstruktívan és bölcsen fogunk részt venni a globális párbeszédben. Van mit kínálnunk a világnak. Tisztességgel és határozottsággal fogjuk megvédeni értékeinket és nemzeti érdekeinket” – mondta Maia Sandu.

Kapcsolódók

Kimaradt?