Székely szimbólumok kerülhetnek a pápai címerbe

Nagy valószínűséggel a pápai címerébe is „átemelné” a bíborosi címerében fellelhető székely szimbólumokat Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, amennyiben a március közepén kezdődő pápaválasztó konklávé őt választja a csütörtökön lemondott XVI. Benedek utódjának.cimer-erdo

Az idén 61 éves Erdő Pétert a fő esélyesek közé sorolják a vatikáni berkekben bejáratos újságírók, a magyar főpap elsősorban a nem olasz, de európai bíborosok támogatására számíthat.

Alig fél évvel azután, hogy 2003 szeptemberében II. János Pál pápa bíborossá nevezte ki, Erdő Péter a 2004-es csíksomlyói búcsún zarándokok százezrei előtt celebrált misét. Magyarországi vendégét üdvözlő beszédében Jakubinyi György gyulafehérvári érsek kiemelte, a budapest-esztergomi érsek tulajdonképpen hazaérkezett, hiszen Erdő Péter nagyszülei székelyek voltak.

Székely gyökereit Erdő Péter bíborosi címerében is felvállalta, amelyre a székely szimbólumok, a Nap és a Hold is felkerültek. „Kezdetben nem volt más, csak a kegyelem" latin nyelvű jelmondat fölött székely és magyar szimbólumok láthatók. A Nap és a Hold mellett Magyarország védőszentjének, Nagyboldogasszonynak, azaz Szűz Máriának az ábrázolása is szerepel.

Az évszázadok során az a szokás alakult ki, hogy a Szent Péter trónját elfoglaló püspökök/bíborosok saját, egyéni címerrel is rendelkeztek, amit aztán általában magukkal vittek a Vatikánba is.

Kimaradt?