Nem helyezi szabadlábra a bíróság Jordi Sánchez katalán elnökjelöltet

Nem helyezi szabadlábra a bíróság Jordi Sánchez katalán elnökjelöltet - közölte Pablo Llarena bíró határozatát pénteken a madridi legfelsőbb bíróság.

A döntés következményeként a katalán parlament jövő hétfőn nem tudja elnökké választani a jelöltet, ugyanis ahhoz személyes jelenléte elengedhetetlen.

A bíró elsősorban a bűnismétlés kockázatával indokolta a katalán politikus további fogva tartását.

Jordi Sánchez az ártatlanság vélelmére, illetve a saját, valamint választói politikai jogaira hivatkozva kérte szabadon engedését még kedden. Llarena bíró szerint mivel már a december 21-i választásokon is fogvatartottként indult, nem ígért a választóinak olyan képviseletet, amit most a bíróságon követel.

Saját képviselői jogait, a parlamenti döntéshozatalban való közreműködést pedig gyakorolhatja a szavazatai átruházásán keresztül, amit viszont a bíróság korábban engedélyezett számára.

Jordi Sánchezt a függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt jelölte az elnöki posztra, azonban a megválasztásához szükséges parlamenti többség támogatását nem szerezte meg előzetesen.

A katalán politikus a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet vezetőjeként október 16-án került előzetes letartóztatásba egy szeptember végén tartott tüntetés miatt, ahol a tiltakozó tömeg gyakorlatilag órákra foglyul ejtett spanyol csendőröket, akik házkutatást tartottak egy katalán kormányzati épületben. Nemcsak, hogy hosszú ideig nem tudták elhagyni az épülete, de kint parkoló autóikat is megrongálták. Az ügyészség szerint a szervezők, köztük Sánchez, meg sem próbálták leállítani mindezt. Az elnökjelöltet ezért zendüléssel gyanúsítják. 

A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést nem katonai bűncselekményként, hanem a közrend elleni bűncselekményként nevesíti.

Kapcsolódók

Kimaradt?