Madrid keresztbe tesz Jordi Sánchez katalán elnökké választásának

A spanyol alkotmánybíróság elutasította szerdán az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez katalán elnökjelölt szabadlábra helyezését.

A katalán parlament jövő hétfőn ül össze, hogy megkezdje többnapos elnökválasztó ülését, amelyen elengedhetetlen a jelölt személyes megjelenése. A végső döntést arról, hogy Sánchez ott lehet-e a parlamentben, a spanyol legfelsőbb bíróság hozza meg, ahova kedden nyújtotta be kérvényét az elnökjelölt.

Pablo Llarena bíró szerdán öt napot adott az ügyészségnek és a védelemnek, hogy ismertesse álláspontját a kérelemről. Ez a határidő hétfőn délelőtt jár le, épp amikorra a katalán parlament ülését is összehívták. Még ha engedélyezi is majd a bíróság az elnökjelölt szabadon engedését, megválasztásához jelenleg nincs meg a szükséges parlamenti többség.

Jordi Sánchez október 16-a óta van előzetes letartóztatásban egy szeptember végén tartott tüntetés miatt, amikor is a tiltakozó tömeg gyakorlatilag órákra foglyul ejtett spanyol csendőröket, akik házkutatást tartottak egy katalán kormányzati épületben. Nemcsak, hogy hosszú ideig nem tudták elhagyni az épületet, de kint parkoló autóikat is megrongálták.  Az ügyészség szerint a szervezők, köztük Sánchez, meg sem próbálták leállítani mindezt. Az elnökjelöltet ezért zendüléssel gyanúsítják. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.

Sánchez a december 21-i katalán parlamenti választásokon második helyen szerepelt az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) függetlenségi párt listáján, és így nyert mandátumot.

Kapcsolódók

Kimaradt?