banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Ukrán külügyminiszter: a magyaroknak nem kell aggódniuk a nyelvtörvény eltörlése miatt

Az ukrán külügyminiszter úgy látja, semmi nem indokolja, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális megfigyelő missziót telepítsen Kárpátaljára, és szerinte a nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi eltörlése miatt nem kell aggódniuk sem a kárpátaljai magyaroknak, sem Magyarországnak.

Pavlo Klimkin pénteken ungvári újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről annak nyomán, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szorgalmazta az EBESZ speciális megfigyelő missziójának Kárpátaljára történő telepítését.

„Az ukrán külügyminisztériumban ennek semmilyen indokát nem látják, amit alátámaszt Astrid Thors EBESZ-főbiztos közelmúltban tett kárpátaljai látogatása is” – hangoztatta a miniszter.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát februárban ért két atrocitásra utalva úgy fogalmazott, „egyértelmű az álláspontom, hogy a magyarjaink elleni támadások Oroszország provokációja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálaté (FSZB) vagy valaki másé, ezt feltétlenül kiderítjük”. Úgy vélte, az Ungváron történteknek az a célja, hogy viszályt szítsanak a nemzetiségek és a két ország között – adták hírül szombaton ukrán hírportálok.

A külügyi tárca vezetője a nyelvtörvény alkotmánybíróság általi eltörléséről szólva kiemelte, „semmilyen aggodalomra nincs okuk sem a magyarjainknak, sem Magyarországnak, nem kell egy vonulatba helyezniük – ahogy ezt ők tenni szokták – az oktatási törvényt és a nyelvtörvény eltörlését”, mert ezek nem egymással összefüggő, egymásból következő dolgok. De következetes az az óhaj, hogy a magyarok számára minden esély meglegyen az önmegvalósításhoz Ukrajnában – mondta.

Pavlo Klimkin elmondása szerint Kijev és Budapest között konstruktív párbeszéd folyik az új oktatási törvényről. Közölte, Ukrajna figyelembe veszi a Velencei Bizottság valamennyi ajánlását, és ezzel párhuzamosan mind az oktatási tárca, mind a külügyminisztérium felvilágosító tevékenységet folytat a jogszabályt illetően.

„Minden kedvező feltételt meg kívánunk teremteni az Ukrajnában élő magyar közösség önmegvalósításához, de az ukrán nyelv tudása nélkül ez bonyolult” – jelentette ki az ukrán diplomácia vezetője.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?