Bajban Benjamin Netanjahu, vádalkut kötött legfontosabb bizalmasa

Vádalkut kötött az izraeli hatóságokkal a Bezeq telekommunikációs vállalat és a médiaügyi minisztérium összefonódásának korrupciós ügyében Slomó Filber, a minisztérium volt igazgatója, Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobbkeze - jelentette a katonai rádió szerda reggel.

Slomó Filber vallomása a helyi média szerint nehéz helyzetbe hozza a kormányfőt, aki a médiaügyi tárcát is magánál tartotta a gyanús ügyletek idején, amikor Filber bizalmas belső iratokat adott át a gyanú szerint a Bezeqnek, és leállította a cég monopóliumát megtörő, korábban elindított kormányzati reformot. A rendőrség szerint a megvesztegetés során a minisztérium a közérdekkel ellentétes döntéseket hozott cserébe a Netanjahu család kedvező ábrázolásáért a Bezeq tulajdonában lévő népszerű Walla honlapon.     

A nyomozók szerint Filber a médiaügyi minisztérium élén a négyezres aktának nevezett ügyben kormányzati segítséget nyújtott a Bezeq telekommunikációs vállalatnak monopóliuma megtartásához és a céget irányító Saul Elovics oligarcha számára kedvező döntésekhez.

Az ügyben a Bezeq több vezető munkatársát is letartóztatták, és a bíróság öt nappal meghosszabbította fogva tartásukat. Slomó Filber mindent őszintén feltáró vallomása - amelyért cserében büntetésének egy részét elengednék - drámai hatással lehet Benjámin Netanjahu helyzetére, aki továbbra is elutasította és boszorkányüldözésnek nevezte a vádakat. 

Kimaradt?