Bírálta a Stop Sorost az ENSZ, a magyar kormány reagált

Az egyesülési szabadságot aránytalanul korlátozza a törvényjavaslat, amelyet a kormány a bevándorlás szabályozására nyújtott be - mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője Genfben. Az Egyesült Nemzetek Szervezete azt is aggályosnak tartja, hogy az elfogadásra váró szöveg értelmében a belügyminiszternek joga lenne felszámolnia olyan civil szervezeteket, amelyekről a menekültek befogadásának támogatását gyanítják - tájékoztat az EuroNews. 

"A törvénytervezet korlátozná az egyesülés jogát. Ezzel a kormány immáron sokadjára sértené meg az egyetemes emberi jogokat. A civil szervezeteknek igenis lehetőségük van forráshoz jutni, nem csak belföldről, de külföldről is" - szögezte le a szóvivő. A kormánypártok azonban nem csak a menekültek, de a magyar származású milliárdos üzletember, Soros György ellen is harcot indítottak. Orbán Viktor miniszterelnök többször is elmondta: Soros kívülről Brüsszelen, míg belülről az ellenzéki pártokon és civilszervezeteken keresztül próbálja bomlasztani Magyarország egységét, hogy végül lerombolja a határokat és migránsok millióit telepítse Európába.

"Elismerjük, hogy Magyarországnak joga van megvédenie a határait, de ez az új törvény nem csak a civil társadalom, hanem a menekültek és rászorulók helyzetét is megnehezítené, hiszen egyre kevesebb állami támogatást kapnak" - mondta Colville. A STOP Soros kampányra és a Soros tervről szóló 2017-es nemzeti konzultációra a kormány jócskán többet költött, mint a harmadik éve tartó menekültválság kezelésére - jegyzi meg az EuroNews. 

KTP: Az ENSZ a Soros-terv mentén halad

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint "egyre nyilvánvalóbb", hogy az ENSZ a Soros-terv mentén halad, és bevándorlók millióit akarja behozni Európába, ami Magyarország számára elfogadhatatlan. "Ez a vitánk az ENSZ-szel" - olvasható a pénteki reagálásban.

Szombaton a Fidesz is reagált. A Fidesz harcolni fog az ENSZ migrációs csomagja ellen és a kormány nem vonja vissza a "Stop Soros" törvényjavaslat-csomagot - jelentette ki az a Fidesz kommunikációs igazgatója az ENSZ menekültügyi főbiztosságának budapesti képviselete előtt megtartott szombati sajtótájékoztatóján.

A Fidesz úgy látja, hogy az ENSZ migrációs csomagjából visszaköszönnek a  "Soros tervből" már jól ismert javaslatok - közölte Hidvéghi Balázs.

Hidvéghi Balázs elmondta: azt üzenik az ENSZ-nek, hogy a magyar emberek nem kérnek a terroristákból, a migrációt szervező civilekből és elutasítják az ENSZ migrációs csomagját. A Fidesz pedig a magyar emberek mellett áll - tette hozzá.

A migrációs csomagból Soros György gondolkodásmódja tükröződik: miszerint a migráció jó dolog, minden országnak vállalnia kell egy betelepítési programot és ennek szervezésébe be kell vonni civil szervezeteket - sorolta. Pont ez az "őrült gondolkodásmód" vezetett oda, hogy az elmúlt években több ezer potenciális terrorista jött Európába, ami veszélyezteti az európai emberek biztonságát - hangsúlyozta Higvéghi Balázs.

Kapcsolódók

Kimaradt?