Kopt keresztény templomra támadtak Kairóban

Kopt keresztény templomra támadtak fegyveresek pénteken Kairó déli részében. A támadásban hárman - más források szerint öten - meghaltak, a biztonsági erők egy támadót agyonlőttek.

Az incidens az egyiptomi főváros déli peremén fekvő Heluán negyedben lévő Mar Mina templomnál történt - közölték a biztonsági erők. 
Rendőrségi vezetők szerint egy fegyveres tüzet nyitott a templom előtt, a biztonsági erők öt tagját megsebesítette, és megpróbált a templomra támadni, de a biztonsági erők agyonlőtték. 

Az al-Ahram kormánylap internetes oldalán közzétett fényképen, amelyen valószínűsíthetően a támadó holttestét ábrázolja, egy szakállas, lőszerekkel teli mellényt viselő, földön fekvő férfi látható. Az EFE spanyol és a dpa német hírügynökség biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy négy áldozat két egyiptomi katona és egy rendőr, valamint a templom gondnoka. Az ötödik halott a támadó.
A dpa-nak nyilatkozó, nevének elhallgatását kérő biztonsági vezető szerint volt egy másik támadó is, aki elmenekült a helyszínről.
Legutóbb múlt szombaton támadt egy kopt keresztény templomra egy agresszív muzulmán tömeg Kairó közelében, el-Gíza városában. A támadók összetörtek több berendezési tárgyat, és bántalmazták az ott tartózkodó híveket.

Tavaly decemberben legalább huszonöt ember halt meg a kairói Szent Péter kopt templomnál történt támadásban. Áprilisban virágvasárnapkor két kopt templomban pokolgépes merényletek legalább 47 emberrel végeztek. Mindkét támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós összlakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem maradtak abba. 

Kapcsolódók

Kimaradt?