Időt szakított Traian Băsescura XVI. Benedek pápa

Traian Băsescu volt az utolsó európai államfő, akivel találkozott február 28-i visszavonulása előtt XVI. Benedek római-katolikus pápa. A román államfő megköszönte, hogy időt szakított rá és visszatért a korábbi, 2008-as Castel Gandolfo-i találkozójukra, ahova a tervek szerint a pápa beköltözik visszavonulása után.benedek-basescu

A péntek reggeli privát audiencián Băsescu az Újszövetség 2008-ban nyomtatott bőrkötéses, középkori stílusban illusztrált kiadását adta ajándékba a pápának. A kötet több kilót nyom, kinyitva több mint egy méter széles, 30 centiméter magas és 25 centiméter vastag.   

 „Gyönyörű ajándék, köszönöm. Az én ajándékom valamivel kisebb” – jegyezte meg a Szentatya, miközben átadta a román államfőnek a pápává avatása tiszteletére kiadott emlékérmét.

A mintegy negyedórás találkozó végén Băsescu bemutatta XVI. Benedeknek feleségét, Maria Băsescut és az őt elkisérő román delegáció tagjait.

Băsescut fogadta Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni külügyminiszter is, aki elkisérte a román államfőt a Szent Péter-bazilika altemplomába, ahol lerótta kegyeletét II. János Pál pápa sírjánál.

Kimaradt?