Clinton: Semmi szükség, hogy Észak-Koreával harciasak legyünk

Az Észak-Koreával való háború kirobbantásával „fennhéjázóan” fenyegetni „veszélyes és rövidlátó” - jelentette ki szerdán Hillary Clinton volt amerikai elnökjelölt szöuli látogatásán, ahol burkoltan bírálta Donald Trump amerikai elnök korábbi megnyilvánulásait.

Clinton, aki Donald Trumppal szemben maradt alul a 2016-os amerikai elnökválasztáson, sürgette az Egyesült Államok kormányát, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az Észak-Koreát övező feszült helyzet miatt.

„Semmi szükség arra, hogy (Észak-Koreával szemben) harciasak és agresszívak legyünk” - mondta Clinton egy szöuli fórumon. Hangsúlyozta: nagyobb nyomásgyakorlásra és diplomáciára van szükség ahhoz, hogy Phenjant tárgyalásra bírják.

Phenjan és Washington között az átlagosnál is jobban megromlottak a kapcsolatok, miután Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egymást sértegette és fenyegette a rezsim atomfegyvertesztjei és rakétakísérletei nyomán.

Clinton - anélkül hogy nevén nevezte volna - bírálta az amerikai elnököt azért, mert Twitteren sértegette Phenjant. Mint mondta, ezek a megnyilvánulások Észak-Korea javát szolgálták, nem az Egyesült Államokét. Trump az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitájában ráadásul „kicsi rakétás embernek” nevezte Kim Dzsong Unt, Phenjan válaszul pedig „elmebajosnak„ titulálta az amerikai államfőt.

A Twitter-üzenetekkel kapcsolatban Clinton hozzátette: megnehezítik az esetleges tárgyalásokat Phenjannal, pedig Washingtonnak azon kéne „szakadatlanul és kitartóan” dolgoznia, hogy a Koreai-félszigetet övező válság összes érintett felét a párbeszéd útjára terelje.

Clinton Kínáról is szót ejtett, úgy fogalmazott: Pekingnek sokkal egyenesebb hozzáállást kéne tanúsítania a Phenjannal szembeni szankciók végrehajtásának érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?