Petícióban kérnek székely autonómiát Pontától és Obamától

Péntek reggelig több mint kétezren írták alá azt a petíciót, amelyben a székelyek által igényelt autonómia  megadására kérik Victor Ponta román kormányfőt és Barack Obama amerikai elnököt.  A kezdeményezés egy Texasban élő, csíkszeredai származású magyar nevéhez fűződik.

mike andras2Mike Andras, vagy ahogy facebookos profilján bemutatkozik, András Misi Williamson megyében él, ahol 2012-ben sikertelenül pályázott a Libertariánus Párt részéről a seriff tisztségére.

„Ponta úr, kérem biztosítson autonómiát a három magyar többségű megyének (Maros, Hargita és Kovászna) a tervezett régióátalakításkor. A magyar többség hosszú ideje követeli az önrendelkezéshez való jogot, és ennek megtagadása feszültséget szít. Tisztelettel kérjük, hogy állítsa vissza a székelyföldi autonómiát, amelyet még a kommunisták is biztosítottak 1952-1968 között (Maros magyar Autonóm Terület – szerk. megj), illetve biztosítsa az itt élő lakosságnak azt a jogot, hogy referendummal döntsenek a kérdésről” – olvasható az interneten terjedő petícióban.

peticioA dokumentum szerint Székelyföld jelenlegi lakosságának (808.739 fő) 75.33%-a magyar (609.249) és 21.73%-a (175.787) román. Emlékezteti a címzetteket, hogy a székelyek mindig is többségben voltak ezen a területen, és ragaszkodnak évszázados hagyományaikhoz.

A székelyek autonómiáját már az 1200-as évekből fennmaradt írásos dokumentumok is bizonyítják. „Ez az önrendelkezési jog mindvégig megmaradt a történelem során, csak Erdély Romániához csatolása után törölték el” – áll a petícióban.

Mike Andras szerint Székelyföldnek jogában áll autonóm régióként bekapcsolódni az európai integrációs folyamatokba. Szerinte a székelyföldi autonómia nem veszélyezteti Románia területi integritását és nemzeti szuveranitását, ugyanis a regionális önrendelkezést a román államon belül képzelik el. „Meggyőződésünk, hogy a székelyföldi autonómia szükséges a magyar nemzeti közösség fennmaradásához. Felkérjük az Európai Unió tagállamait és az Egyesült Államok törvényhozását, hogy támogassák a Székelyföldet és a székelyek autonómiáért folyó harcát” – zárul a petíció.

Kimaradt?