A MIÉRT is tiltakozott az ukrán oktatási törvény ellen Budapesten

Fáklyákkal és mécsesekkel vonultak fel a budapesti ukrán nagykövetség elé ifjúsági szervezetek – köztük a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviselete – az ukrán oktatási törvény ellen tiltakozva. Egy közös nyilatkozatot is aláírtak.

Az ukrán parlament által elfogadott új oktatási törvény súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának lehetőségeit, a tiltakozást szervező Fidelitas és további ifjúsági szervezetek, köztük a MIÉRT ezért vonultak a nagykövetség elé. A demonstrálók egy-egy szépirodalmi művet is magukkal vittek, amelyeket a kárpátaljai fiataloknak ajándékoznak.

„Mi, Romániában élő magyarok tudjuk és értjük, hogy egy ilyen jellegű oktatási törvény milyen kihatással lehet az Ukrajnában élő magyar, román és más kisebbségekre nézve. Ezért a MIÉRT mint a romániai magyar ifjúsági közösség legnagyobb szervezete szolidaritásunkat fejezzük ki az ukrajnai magyar, román, bolgár, lengyel és más kisebbségek ellen irányuló jogfosztással szemben” – hangsúlyozta a tiltakozáson elhangzó beszédében Tőtős Áron.

A MIÉRT oktatásért és kutatásért felelős ügyvezető alelnöke szerint a kijevi parlament által elfogadott, oktatásról szóló törvény megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait, ellentétes Ukrajna nemzetközi vállalásaival.

A tiltakozó szervezetek egy közös nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben „pártpolitikai és ideológiai nézeteiket félretéve, egységesen, közös erővel” lépnek fel a nemzeti kisebbségeket ellehetetlenítő törvénykezés ellen. Az aláírók vállalják, hogy a nyomásgyakorlás minden demokratikus eszközével fellépnek a kisebbségek védelme érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?