Putyin kitüntetése miatt adta vissza professor emeritus címét Vajda Mihály

Visszaadja  a Debreceni Egyetemnek a professor emeritusi címét Vajda Mihály, tiltakozásul amiatt, hogy a felsőoktatási intézmény  egyetemi díszpolgári címet adományozott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek. 

„Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára” – írta a rektornak címzett levelében a Széchenyi-díjas filozófus.

Korábban a Debreceni Egyetem alkotmányjogi tanszéke ugyancsak Facebookon határolódott el az intézmény szenátusának a döntésétől. A Debreceni Egyetem azon kárpátaljai hallgatói pedig, akiket a Magyar Nemzet kérdezett az orosz elnöknek megszavazott kitüntetéssel kapcsolatban, úgy vélekedtek: Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címét vissza kell vonni.

Hétfőn pedig a Debreceni Egyetem TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke tudatta: munkatársaik nagy többsége támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban. Azt írták, az állásfoglalásban szerepel, hogy a tanszék elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől.

„A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk” – tették hozzá.

Kimaradt?