Könyörtelen csapással fenyegetőzik Észak-Korea

Az észak-koreai rezsim  ellenséges lépésnek tekinti Dél-Korea és az Egyesült Államok közösen tartott hadgyakorlatát, és megtorlással fenyeget.

Az USA a múlt héten jelentette be, hogy a Phenjannal kialakult konfliktus ellenére sem halasztja el a hétfőn kezdődő, évente megtartott közös hadgyakorlatozást Dél-Koreával. A phenjani rezsim szerint a közös katonai akció "vakmerő tett, amely nukleáris háborúhoz vezet".

Az állami újságban azt írták, sem az Egyesült Államok belterületei, sem Guam és Hawaii sem tudja elkerülni a "könyörtelen csapásukat", ha úgy döntenek.  

A két ország között az elmúlt hetekben vált kiélezetté a konfliktus. Phenjan a múlt héten készített pontos terveket Guam szigetének megtámadására. Kim Dzsong Un azonban akkor azt mondta, a támadás megindításáról akkor dönt majd, ha az Egyesült Államok előbb lép, és még egy ideig figyelemmel kíséri az USA cselekedeteit. 

Donald Trump szerdán úgy reagált erre, hogy Kim Dzsong Un nagyon bölcs és jól megindokolt döntést hozott. A Guam elleni rakétatámadást elhatározó döntés "katasztrofális és elfogadhatatlan" lett volna, tette hozzá az amerikai elnök.

Nem tudni azonban, hogy a hadgyakorlat megtartását Észak-Korea provokációnak tekinti-e majd. Most azt üzenték, ha egy megelőző csapás legkisebb jelét is érzékelik, lépnek. A phenjani diktátor úgy fogalmazott: a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében, az amerikaiak "józanul mérlegeljék, mit nyerhetnek és mit veszthetnek".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?