A külföldön élő olaszok lehetnek a mérleg nyelve a választásokon

Több mint hárommillió külföldön élő olasz jogosult részt venni a parlamenti választásokon, és szavazatuk döntő lehet a római szenátus helyeinek elosztásában - írta az olasz sajtó pénteken. A külföldön letelepedett olasz állampolgárok tizenkét képviselőt választanak a római parlament alsóházába és hat szenátort a felsőházba.

A világ különböző részein élő és dolgozó olaszoknak február 9-ig kell megkapniuk postán az olasz belügyminisztériumtól a szavazólapokat tartalmazó borítékot, amelyet február 14-ig kell eljuttatniuk a hozzájuk legközelebb eső olasz konzulátusra. Innen küldik el a szavazólapokat Rómába, ahol február 25-én számlálják össze azokat az Olaszországban leadott szavazatokkal együtt - emlékeztetett a La Repubblica című olasz lap hírportálja. Little-Italy

A külföldi olaszok szavazata meghatározó lehet a szenátust illetően. Ezért folyik verseny a voksukért az olaszországi bal- és jobbközép részéről is - hangoztatta az Il Messaggero. A római napilap megjegyezte, hogy 2006-ban az akkor az Unió nevet viselő és Romano Prodi vezette balközép a külföldi olaszok szavazataival győzte le a Silvio Berlusconi vezette jobbközépet. 2008-ban viszont nem volt döntő a szavazatuk, a jobbközép nélkülük is megszerezte a parlamenti többséget.

A külföldi olaszok 2006 óta vesznek részt az anyaországban rendezett választásokon. Eddig a legnagyobb részvételt (40 százalék) a 2008-as választásokon mutatták fel.

Szavazásra azok jogosultak, akik több mint egy éve külföldön tartózkodnak, és regisztrálták magukat a külföldi olaszokat nyilvántartó kormányhivatalban (Aire).

Öt körzetben szavaznak: az Európában élő olaszok 5 képviselőt és 2 szenátort választanak, Dél-Amerikában 4 képviselőt és 2 szenátort, Közép- és Észak-Amerikában 2 képviselőt és 1 szenátort, az Afrika-Ázsia-Óceánia választási körzetben 1 képviselőt és 1 szenátort.

Tavaly több mint 4,2 millió volt a külföldön élő olaszok száma, közülük több mint 3,5 millió vehet részt a képviselők megválasztásában, 3,2 millió pedig a szenátorokéban. Utóbbi szám azért kevesebb valamivel, mert a szenátorok megválasztásában csak a 25 évesnél idősebb olaszok vehetnek részt.

A külföldi olaszok mintegy 37 százaléka él több mint 15 éve külföldön, 19 százalékuk 65 év feletti, 38,3 százaléka már külföldön született. 53 százalékuk Olaszország déli részéről származik, a legtöbben Szicíliából.

A legtöbb olasz Argentínában (660 ezer) és Németországban (640 ezer) él. Svájcban 300 ezerre, az Egyesült Államokban 200 ezerre, Ausztráliában pedig 130 ezerre tehető az olaszok száma.

Kimaradt?