Nem kötelezhető a Bundestag a melegházasság napirendre vételére

Elutasította a német alkotmánybíróság a Zöldek beadványát, amellyel az ellenzéki párt el akarta érni, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) még a rövidesen véget érő törvényhozási ciklusban vegye napirendre a melegházasság bevezetéséről szóló javaslatukat.

Az alkotmánybíróság kedden kihirdetett határozata szerint a Bundestag saját hatáskörben dönthet napirendjéről és az ügyek fontossági sorrendjéről. Az alaptörvény ugyan úgy rendelkezik, hogy a jogszabályjavaslatokat megfelelő határidőn belül meg kell tárgyalni és dönteni kell róluk, de sem az alkotmány, sem a házszabály nem tartalmaz konkrét előírásokat. Ezért a Bundestagnak nincsen arra vonatkozó kötelezettsége, hogy valamennyi tervezetről az adott törvényhozási cikluson belül tárgyaljon és döntsön - áll a Zöldek úgynevezett sürgősségi beadványát elutasító határozatban.

A Zöldek szerint a kormánytöbbség és mindenekelőtt az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU elszabotálja a „házasságot mindenkinek” néven ismert kezdeményezésről szóló javaslatok tárgyalását. Az ügyben a Zöldek és a másik ellenzéki párt, a Baloldal (Die Linke), valamint a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat is tett javaslatokat, amelyek azonban a Bundestag jogi bizottságában rendre elakadtak. A Zöldek azt kérték az alkotmánybíróságtól, utasítsa a Bundestagot arra, hogy a szeptemberi Bundestag-választással véget érő ciklus utolsó ülésén, június 30-án tartson szavazást az előterjesztésekről. Az alkotmánybíróság szerint erre nincsen lehetőség, a javaslatok sorsa pedig nem azt jelenti, hogy a Bundestag alkotmányellenes módon késlekedik a döntéshozatallal, és kiüresíti az ellenzék törvénykezdeményezési jogát.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek. Nagyjából 35 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, így például úgy rendelkezett, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény. 

A Zöldek és a Baloldal mellett a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) is pártolják az egyenjogúsítás kiteljesítését, a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt. A CDU/CSU ezt elutasítja. A Zöldek a Bundestag-választásra készített programjukban leszögezték, hogy csak akkor vállalnak kormányzati felelősséget, ha megvalósíthatják a "házasságot mindenkinek" elvét. 

Egy idén januárban ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek 83 százaléka támogatja a teljes egyenjogúságot.

Kimaradt?