FRISSÍTVE: legalább hatan meghaltak a londoni tűzvészben

Teljes terjedelmében lángol egy huszonnégy emeletes lakóház London nyugati részén, mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a tüzet. Többen az épületben rekedhettek.

FRISSÍTVE: A Scotland Yard szerdai tájékoztatása szerint legalább hat halálos áldozata van a tűzvésznek. A londoni rendőrség hangsúlyozta, hogy várakozása szerint az áldozatok száma növekedni fog, mivel a vizsgálat még nagyon korai szakaszban jár.

A londoni tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a toronyháznak mindegyik emeletére kiterjedtek. Rendőrségi források szerint két embert már kezelni kellett füstmérgezéssel, többen sérüléseket szenvedtek.

Egy riporter azt mondta az egyik rádiós csatornának, hogy teljesen befedte őt a hamu, noha száz méterre áll a tűz helyszínétől. Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálják elhagyni az épületet, egyelőre folyik az evakuálásuk.

Andy Moore, a BBC újságírója szerint félő, hogy a toronyház összeomlik. A The Guardian arról ír, hogy többen a lángoló épületben rekedhettek. A környéket lezárták, rengeteg rendőr és mentő van a helyszínen. 

A nyugat-londoni Grenfell Tower második emeletén csaptak föl a lángok helyi idő szerint hajnali négykor, és a szemtanúk beszámolója szerint rendkívül gyorsan terjedtek, pillanatok alatt ellepték az egész toronyépületet. Az 1974-ben épült, 129 lakásos toronyházat nemrég újították fel 10 millió fontért.

A rendőrség a környékbéli épületek lakóit is kitelepíti, mert az égő toronyházról folyamatosan hullik az égő törmelék. Sajtóértesülések szerint a tüzet műszaki hiba okozhatta.

A magas toronyház óriási fáklyaként égett, reggel pedig a tűzoltás után óriási füstfelhőt bocsájtott ki magából. Félő, hogy az evakuálás után még mindig vannak benn rekedt emberek. Sok tűzoltó és mentőkocsi van a helyszínen, a tűzvész körzetét lezárták.

FRISSÍTÉS: halálos áldozatai is vannak a tűznek

A londoni tűzoltóság szerint halálos áldozatai is vannak a Grenfell Tower toronyházban szerdán kitört tűzvésznek. A szerda reggeli tájékoztatás szerint az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert, és az sem, hogy a tüzet mi okozta.

A Daily Mail szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy egész családok könyörögtek segítségért a tűz elterjedése után. A toronyházban mintegy 600-an laktak.

Dany Cotton, a londoni tűzoltóság parancsnoka közleményében „számos” halálesetről szólt, de közölte, hogy az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem ismerik még. Hozzátette, hogy a londoni mentőszolgálat harminc sérültet szállított öt kórházba.

A tűzoltóparancsnok szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Cotton tájékoztatása szerint a helyszínen negyven tűzoltójármű és több mint kétszáz tűzoltó dolgozik.

Szemtanúk beszámolói szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból.

1974-ben épült, tavaly hőszigetelték

A 120 lakásos Grenfell Tower 1974-ben épült, és tavaly jelentős felújításon esett át. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg. Egyes szakértői vélemények szerint fennáll a veszélye annak, hogy a toronyház összeomlik, mivel statikai szerkezetét a tűzvész meggyengíthette.

A tüzet szerda délelőttre jelentős részben sikerült megfékezni. Az épületből azonban továbbra is sűrű füst tört elő, amelyet London egész területéről látni lehet.

A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől. A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában. Hozzátette: elvileg több százan is lehettek az épületben.

Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a mentő- és katasztrófavédelmi szolgálatokkal.

Egy zárlatos hűtőszekrény okozta a tragédiát?

A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A környékbeli lakók tömegesen ajánlják fel segítségüket a közösségi portálokon, nagyon sokan tettek közzé olyan üzeneteket, hogy készek befogadni otthonukba azokat, akiknek lakása megsemmisült a tűzben. A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett.

A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban annak belső szerkezete, valamint a tárolókban felgyülemlő hulladék miatt folyamatos a tűzveszély. A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott. A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére.

A Daily Mailnek nyilatkozó lakók szerint a tűz egy második emeleti lakásból terjedt el, ahol egy zárlatos hűtőszekrény gyúlt ki.  

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

Kapcsolódók

Kimaradt?