A londoni terroristák egy sokkal nagyobb teherautót akartak bérelni a gázoláshoz

A londoni iszlamista merénylők egy sokkal nagyobb teherautót akartak bérelni a gázoláshoz, de nem sikerült nekik. Az általuk végül használt gépjárműben gyújtóbombákat helyeztek el, hogy bevessék őket késeléses ámokfutásuk után - közölte péntek késő este a brit főváros terrorelhárítási vezetője.

Az egyik terrorista egy 7,5 tonnás teherautót akart bérelni, de nem tudott érte megfelelően fizetni. Ez a gépjármű is jóval kisebb, mint amelyet a 86 halálos áldozatot követelő tavalyi nizzai terrortámadásban használt az ottani támadó, de vele is sokkal több áldozatot lehetett volna szedni a London hídon, mint azzal a Renault-val, amelyet végül béreltek.

Dean Haydon terrorelháírási parancsnok újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a nyomozók az egyik terrorista lakásán találtak egy Koránt, amely az egyik mártíromságról szóló oldalon volt kinyitva. Bár az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a terrortámadás megszervezőjeként, Haydon szerint nincs arra bizonyíték, hogy bárki irányította volna az elkövetőket akár Nagy-Britanniában, akár külföldön. A nyomozóknak még nem sikerült kideríteniük, hogy a három ember, akiknek merőben különböző előéletük volt, milyen körülmények között találkozott – mondta.

A három terrorista támadásának nyolc halálos áldozata és ötven sérültje volt egy héttel ezelőtt. A támadókat a rendőrség még a késeléses ámokfutásuk közben agyonlőtte, ezért nem tudták használni a teherautóba tett gyújtóbombákat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?