Rangos kitüntetést kapott Washingtonban Klaus Johannis

A NATO és az Európai Unió tagállamaként Románia a transzatlanti kapcsolatok fontos hajtóműve - jelentette ki Klaus Johannis államfő kedden, az Amerikai Zsidó Bizottság fórumán, amelyen a szervezet legrangosabb elismerését, a „Light Unto the Nations” kitüntetést vette át. 

Az Amerikai Egyesült Államokban látogatást tevő román államelnök kifejtette, Európának jelenleg olyan precedens nélküli válsággal kell megküzdenie - a szélsőségességgel, a nacionalizmussal, a populizmussal, az idegengyűlölettel, a rasszizmussal, az antiszemitizmussal, a diszkriminációval -, amely a demokratikus társadalmakat sodorja veszélybe. johannis hozzátette, az Amerikai Egyesült Államok számára is fontos, hogy az Európai Unió, startégiai partnereként, erős és egységes legyen. „Az Európai Unió, és az egész Európa biztonsága nagyon fontos tényező az Amerikai Egyesült Államok számára. Ez így volt és mindig így is lesz. Ebben a kontextusban biztosíthatom önöket, hogy az Európai Unió egyik legerősebb transzatlanti tartópillére leszünk” – mondta a román államfő. 

A több mint 110 éves Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee - AJC) fórumának meghívottjaként a román államfő a szervezet legmagasabb fokozatú elismerését, a „Light Unto the Nations” kitüntetést vette át. Ez a Bizottság legrangosabb kitntetése, amelyet államfők, illetve kormányfők kaphatnak meg a béke, biztonság, demokrácia és humanista értékek népszerűsítése terén elért jelentős nemzetközi eredményekért. 

Allan Reich, az AJC végrehajtó bizottságának tagja kifejtette: Johannis elnök a jogállamiság támogatása révén érdemelte ki az elismerést. „Ez év elején, amikor százazrek vonultak fel Bukarestben, tiltakozásul a kormány korrupcióellenes harc ellen irányuló, kétes kísérletei ellen, Klaus Johannis román államelnök a történelem helyes oldalára állt, az átláthatóságot, a jogállamiságot és szabadságot támogatva” – mondta Allan Reich. 

„Elfogadom a rangos Light Unto the Nations kitüntetést, de nem magamért, hanem hazámért és a román népért. Az ő, demokráciába és jogállamiságba vetett hitük elismerése ez a kitüntetés, ez emelt oda minket egy népként, ahol ma vagyunk” – mondta Johannis, felidézve, hogy Romániának hosszú utat kellett megtennie a kommunista diktatúrától a szilárd alapokon nyugvó demokráciáig, piacgazdaságig és nyílt társadalomig. 

A rendezvényen az államfő felesége, Carmen Johannis, Románia amerikai egyesült államokbeli nagykövete, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, Eduard Hellvig, valamint Bogdan Aurescu államfői tanácsos is részt vett. 

A Light Unto the Nations elismerést korábban Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy volt francia elnök, valamint Bill Clinton volt USA-elnök is átvehette. 

Klaus Johannis június 4-e és 9-e között az USA-ban tartózkodik, látogatásának legfontosabb eleme a Donald Trump amerikai elnökkel való találkozás. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?