Koszovó „összekötő irodát" nyit Belgrádban

Lulzim Peci jelenlegi svédországi nagykövet személyében a koszovói kormány kijelölte azt a diplomatát, aki Szerbiánál fogja képviselni a függetlenné vált egykori tartományt. A tervek szerint hamarosan Belgrád is hasonló lépést tesz egy pristinai „összekötő iroda” létrehozásának érdekében.kosovo

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök – európai uniós közreműködéssel – december elején Brüsszelben állapodott meg abban, hogy összekötő irodát létesítenek egymás fővárosában. Ez látványos előrelépést jelent, tekintettel arra, hogy Szerbia nem ismeri el 2008-ban függetlenné vált tartományának önálló államiságát.

A miniszterelnöki szinten kialakított formula mindazonáltal – szerb nyomásra – nem szól arról, hogy az összekötő iroda és az összekötő tisztségviselő diplomáciai státust kapna. A megállapodásnak megfelelően a belgrádi EU-delegáció, illetve a pristinai EU-iroda adja a missziók működtetéséhez szükséges helyiséget.

Peci kinevezését a koszovói elnökségnek még meg kell erősítenie – mondta el Artan Behrami külügyi szóvivő kedden Pristinában az AFP francia hírügynökségnek.

Uniós közvetítéssel az EU-csatlakozási tárgyalások gyors megkezdésében reménykedő Szerbia és Koszovó már több megállapodást kötött, amelyek jelentőségét főként az adja, hogy megkönnyíti a mindennapi életet elsősorban a koszovói lakosság számára.

Kimaradt?