Üzenet Londonból: ne gyertek, itt sincs kolbászból a kerítés

„Kérjük, ne jöjjenek Nagy Britanniába, sokat esik az eső, kevés és rosszul fizetett munka van” – állítólag ezzel a üzenettel próbálják majd távol tartani a brit hatóságok a szigetországtól a román és bolgár munkavállalókat. A mértékadó The Guardian elektronikus kiadása szerint a brit kormány jelenleg dolgozik azon a reklámkampányon, amelyet a két balkáni országban indítana az útra kelők visszatartása céljából.londra foto wordpres.com

Az „elrettentő" kampányon túlmenően London ugyanakkor azt is mérlegeli, hogy megvonjon bizonyos juttatásokat az EU-s államokból érkező bevándorlóktól, valamint hogy „kitoloncolja” azokat akik három hónapon belül nem tudnak elhelyezkedni.  

„A kampány korrigálná azt a tévképzetet, hogy itt kolbászból van a kerítés” – mondta el a londoni lapnak egy név nélkül nyilatkozó kormányhivatalnok. Hozzátette: a lehető legsötétebb színben mutatják majd be a szigetországot és arra biztatják a két ország lakóit, hogy élvezzék a romániai Kárpátokat és a bulgáriai üdülőtelepeket.

A The Guardian kissé fonáknak tartja, hogy miközben a világ országai milliókat költenek országimázsuk javítására, addig London rontana a szigetországról kialakított képen. Emlékeztetnek arra, hogy 2007-ben az Eurostar hasonló negatív kampányt folytatott belgiumi vonatjáratai esetében.

A Daily Mail szerint az is szóba került, hogy „gazdasági kényszerállapotot” hirdessenek és ezzel állítsanak korlátokat a bevándorlók elé. A lap megjegyzi, hogy a kormány ügyvédjeit is megosztja ez a javaslat, sokuk szerint törvényellenes lenne.Job-centre-008

David Cameron kormányfőre a konzervatív politikusok nyomást gyakoroltak, hogy állítsa meg az esetleges, Romániából és Bulgáriából érkező bevándorláshullámot, miután tavaly év végén feloldották a két országra vonatkozó korlátozásokat.

A Mirror című lap úgy kommentálja a tervet, hogy túl nagy kontrasztban lenne a 2012-es londoni olimpia kampányszövegével, amely ragyogó, virágzó és boldog roszágként mutatja be Nagy-Britanniát. Egyesek attól tartanak, hogy a terv elijesztheti a külföldi befektetőket is.

Kimaradt?