Kongresszusa után két részre szakadt az LMP

A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak annak érdekében, hogy képviselni tudják az általuk fontosnak tartott értékeket, illetve a 2014-es kormányváltáshoz vezető stratégiát – jelentette be a platform vasárnapi ülését követően Jávor Benedek, a kilépők egyike budapesti sajtótájékoztatóján.

A platformot alapító nyolc országgyűlési képviselő továbbra is megtartja mandátumát és párbeszédet kezd az LMP hét képviselőjével annak érdekében, hogy valamilyen formában megmaradjon az országgyűlési frakció – tette hozzá.javor

"Eljött az idő, hogy elengedjük egymás kezét", mert véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy két, egymással összebékíthetetlen stratégia, és két, egymással a kormányváltásban egyetérteni nem tudó csoport bénítja egymást – jelentette ki Jávor Benedek, hangsúlyozva, hogy az LMP kongresszusa szombaton megerősítette azt a novemberi döntést, amely a 2014-es választásokon mindenfajta együttműködést kizár az ellenzéki erőkkel.

A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai úgy látják, hogy ez a stratégiai nem vezet kormányváltáshoz, nem segíti elő azt, hogy Orbán Viktor és kormánya távozzon. A kongresszus demokratikus döntést hozott, ezt nincs joguk megkérdőjelezni, de nem tudnak egy olyan szervezetért őszintén dolgozni, amely nem járul hozzá a 2014-es kormányváltáshoz – mondta a politikus.

A platformhoz tartozó politikusok a sajtótájékoztató után azt közölték az MTI-vel, hogy csatlakozik hozzájuk az LMP fővárosi kerületi képviselőinek körülbelül fele és a vidéki politikusainak hozzávetőleg negyven százaléka. Somfai Ágnes, a fővárosi önkormányzat tagja az MTI-nek azt mondta, hogy miután a budapesti frakció mindhárom tagja a platform alapítója, ezért ők is kilépnek az LMP-ből és csatlakoznak az új párthoz.

Kimaradt?