Milos Zeman lesz a Cseh Köztársaság új elnöke

Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke. A csehországi első közvetlen államfőválasztás 2. fordulójában a választókerületek több mint 99,9 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Zeman támogatottsága 54,8 százalékos, Karel Schwarzenberg külügyminiszeré pedig 45,2  százalékos volt.

A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett. Milos Zemant a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) parlamenten kívüli párt indította az elnökválasztáson.zeman

 "Ígérem, hogy mint közvetlenül a lakosság által megválasztott elnök, az ország összes állampolgárának a hangja leszek" - jelentette ki Zeman a választások utáni első sajtótájékoztatóján.  "Az alsó tízmillió polgár elnöke akarok lenni, s nem a társadalmon élősködő, a társadalom vérét szívó maffiáé" - szögezte le az újonnan megválasztott cseh államfő.

 A választás eredményét illetően úgy fogalmazott, hogy a tízszázalékos különbség "sokatmondó". Ami a kampány hangnemét illeti, azt mondta, hogy az nem lépte túl az elfogadhatóság határait. A jövőben  Zeman mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a választási küzdelemben megosztott társadalmat egyesítse.

"Eddig a Sparta és a Slávia (a legnépszerűbb cseh focicsapatok) játszott egymás ellen, de most már a Cseh Köztársaság csapatában kell együtt küzdenünk" - hangsúlyozta.  Több kérdésre válaszolva ismételten elfogultsággal vádolta meg a cseh újságírókat, mert többségük Schwarzenberg oldalán volt, s annak támogatására hívott fel. Szerinte ez amatőrizmus, amit egy jó újságírónak és újságnak nem lenne szabad elkövetnie.

Ellenfele gratulált

Schwarzenberg sajtóértekezletén gratulált Zemannak a győzelemhez, s kijelentette, hogy a választást "az utóbbi napok hazugságai döntötték el", a tízszázalékos különbség ennek a következménye. Szerinte vereségében nagy szerepet játszott az, hogy Zemanék bevitték a kampányba a Benes-dekrétumokat, és a témát igyekeztek kijátszani ellene. "Nyilatkozataimat elferdítve idézték és hamisan értelmezték" - hangsúlyozta Schwarzenberg, aki megtartja külügyminiszteri tisztségét a kormányban.schwarzenberg

 A választási részvétel 58 százalék körül mozog, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt. Az első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Schwarzenberg kapták a legtöbb szavazatot, egyaránt megközelítőleg 25 százalékot.

Szakítva a csehszlovák, illetve a cseh hagyományokkal, ezúttal már nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választotta meg Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök utódját. Klaus mandátuma március 7-én jár le. Az új köztársasági elnök hivatali beiktatására március 8-án kerül sor.

Kimaradt?