Amerika Montenegró NATO-tagsága mellett áll

Levélben fordult a szenátus vezetőihez az amerikai külügyminiszter Montenegró NATO-tagságának jóváhagyását szorgalmazva.

A Reuters birtokába jutott, március 7-én kelt levélben Rex Tillerson azt írja, Montenegró felvétele az észak-atlanti szövetségbe „erőteljesen az Egyesült Államok érdekében áll”.

A levél szerint Montenegró felvétele előmozdítaná a térségben az integrációt, a demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást.

Montenegró a májusi NATO-csúcsig szeretné elnyerni mind a 28 szövetséges jóváhagyását a taggá váláshoz, eddig 24 tagállam hagyta jóvá a volt jugoszláv tagköztársaság felvételét. A szövetségesek szerint Montenegró felvétele hozzájárul a balkáni orosz térnyerés feltartóztatásához.

A szenátusban viszont legalább két szenátor ellenkezése miatt nem várható gyors döntés. Rand Paul szerint nem bölcs dolog egy kis ország felvételével feldühíteni a NATO-terjeszkedését ellenző Oroszországot, miközben Montenegró aligha járul majd hozzá érdemben az Egyesült Államok védelméhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?