Rommá zúzta az Iszlám Állam a moszuli múzeum kincseit

Felbecsülhetetlen értékű leletek hevernek darabokban az Iszlám Államtól nemrég visszafoglalt moszuli múzeumban.

Az AFP hírügynökség videója szerint a terroristák vallási okokra hivatkozva több műtárgyat tönkretettek, ezek között 5-6 ezer évesek is voltak. A nagyobbakat összetörték, a kisebbeket pedig ellopták, mivel azokat egyszerűbb volt kivinni Irakból.

Közben egy helyi régész arról számolt be, hogy kiterjedt ásatást végzett az Iszlám Állam a Jónás próféta mecset alatt Moszulban, amit éppen a terroristák robbantottak fel 2014 júliusában, mert az szerintük az imádság helyett a hitehagyás helyszíne lett. Pedig a mecsetet a hagyományok szerint az iszlám vallásban is fontos személynek számító Jónás próféta nyughelyére építették annak idején.

A dzsihadisták a jelek szerint nagy gondot fordítottak arra, hogy a feltehetőleg zsákmánynak szánt földalatti leleteknek ne essen bajuk.

A terület januári visszafoglalása után a szakértők egy olyan kiterjedt alagútrendszert fedeztek fel a romok alatt, amely Eszarhaddon, az Újasszír Birodalom egyik jelentős uralkodójának palotájához vezet.

A ninivei régiségügyi- és örökségvédelmi hivatalnál dolgozó szakember szerint az, ahogy az alagutakat kiásták, jelzi, hogy a dzsihadisták ügyeltek a leletek épségére. Egyszerű eszközöket, vésőket használtak az alagutak kialakításához, nehogy kárt tegyenek a leletekben – mondta. Eszarhaddon palotájának egyik bejáratát még egy 2004-es ásatáskor fedezték fel, de a munkálatokat leállították, mert veszélyeztették az egykori mecset alapzatát.

Címlapi illusztrációnk forrása: MTI/AP/Halid Mohammed

Kapcsolódók

Kimaradt?