Bekerítették az Iszlám Államot Szíriában

A Washington támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab fegyveres koalíció lezárta hétfőn az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai fellegvárának számító Rakkából kivezető utolsó szárazföldi utat - tájékoztatott egy kurd katonai forrás és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A beszámolók szerint az észak-szíriai várost a részben az IÁ uralma alatt álló Deir-ez-Zór tartománnyal összekötő út lezárása azt jelenti, hogy a dzsihadisták számára az egyetlen menekülési útvonal az Eufrátesz folyó maradt. "Ez nagy győzelem, de még sok a tennivaló" - hangsúlyozta a kurd forrás. Az SDF hétfőn kiadott közleményéből kiderül, hogy a szervezet harcosai Rakka térségében elfoglaltak hét falut, amivel lehetővé vált számukra a Deir-ez-Zórba vezető út lezárása.

Az SDF nevű ernyőszervezet - amelyet az Egyesült Államok vezetése alatt szerveződött nemzetközi terrorellenes koalíció légiereje is támogat - a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát és a vele szövetséges arab csoportokat tömöríti. Az északkelet-szíriai Rakka 2014 óta áll az Iszlám Állam felügyelete alatt, hasonlóan Moszulhoz, amely a dzsihadisták utolsó bástyája Irakban. Moszul bevételéért október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával.

A Rakka elleni hadműveletek tavaly novemberben indultak azzal a céllal, hogy fokozatosan bekerítsék az Iszlám Állam szíriai "fővárosának" tekintett települést. Az IÁ-nak nagy csapás az, hogy a várost elvágták a tőle délkeletre fekvő Deir-ez-Zór tartománytól. A terrorszervezet elleni műveleteket az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció irányítja.

Kapcsolódók

Kimaradt?