Fegyvert fogtak a szónokló bolgár politikusra

Fegyverrel támadtak az egyik bulgáriai párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért elnökére a párt nyolcadik kongresszusán.

bolgar merenyletA támadó a szónoki emelvényre lépve pisztolyt fogott az éppen beszédet tartó politikusra, a párt küldöttjei azonban azonnal ráugrottak és lefogták. Ennek ellenére a támadónak lett volna egy-két másodperce arra, hogy lőjön, de a fegyvere állítólag nem sült el. A megtámadott Ahmed Dogan sértetlenül úszta meg az akciót. Támadóját a jelenlevők durván megverték és megrugdosták, majd kivezették a teremből.

A Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPS) egy elsősorban a török és muzulmán kisebbség által támogatott középpárt Bulgáriában. Ahmed Dogan megalapítása óta a párt elnöke, a párt 1991 és 1992 között, valamint 2001-től 2009-ig kormányon volt, azóta ellenzékben politizál.

bolgar lefegyverzettA DPS az Európai Parlementben tagja az Európai Liberális Pártnak (ELDR), amelynek vezetője, Graham Watson hálát adott az égnek, hogy Dogan életben maradt az emberölési kísérletben. A történtek a Liberális Pártok Nemzetközi Szövetségének (Liberal International) elnökét, Hans Van Baalent is sokkolták, aki egyébként maga is jelen volt az eseményen. Van Baalen szerint az EU-nak tevékenyen részt kell vennie a bolgár jogállamiság helyreállításában.

Kimaradt?