Elítélték a menekülteket rugdosó magyar operatőrt

Garázdaság vétségében bűnösnek mondta ki, és három évre próbára bocsátotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön a 2015 szeptemberében Röszke külterületén a rendőrsorfalat áttörő migránsokat megrúgó operatőrt.

Az operatőr nem jelent meg a tárgyalóteremben, kérésére zárt láncú távközlési hálózaton keresztül hallgatták meg, miközben egy másik bírósági épületben tartózkodott. Ennek oka, hogy a rendőrség személyi védelmét rendelte el, így a személyi körülményeiről is zárt tárgyaláson kérdezték. 

L. Petra elmondása szerint csupán töredékes emlékei vannak az esetről, de felháborítónak találta a migránsok viselkedését, lábával pedig csak a rendőri intézkedés alól magukat kivonni akaró embereket próbálta távol tartani magától, csupán védekezett, tettével a rendőrök munkáját igyekezett segíteni.

A vádlott vallomása során arra is hivatkozott az ellene indult "gyűlöletkampány" megviselte, az első rendőri kihallgatása során emiatt ismerte el felelősségét. Akkor még úgy fogalmazott, "szörnyen sajnálja" a történteket. A nő kérdésekre válaszolva a tárgyaláson kitért arra is, a történtek és az őt ért fenyegetések miatt kisiklott az élete.

Nánási Illés bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a vádlott a társadalmi normákkal nyíltan szembehelyezkedő magatartása alkalmas volt arra, hogy a jelenlévőkben és a történtekről híradásokat látokban megbotránkozást, felháborodást váltson ki. A bíró leszögezte, semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá az operatőr védekezését, mely szerint jogos védelmi helyzetben volt és az őt érő támadást próbálta elhárítani.

A vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentette be, így az döntés nem jogerős.

Kapcsolódók

Kimaradt?