Már gyilkossággal is gyanúsítják Julija Timosenkót

Julija Timosenko volt kormányfőt gyanúsítja az ukrán főügyészség Jevhen Scserbany donyecki parlamenti képviselő és üzletember 1996-ban történt meggyilkolásának megrendelésével - jelentette be pénteken Viktor Psonka főügyész.512x

Közölte, hogy egy ilyen bűncselekményért Timosenko akár életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. Szavai szerint pénteken a főügyészség nyomozóinak egy csoportja felkereste Timosenkót, hogy kézbesítse azt a jogi iratot, amelyben hivatalosan meggyanúsították a bűncselekmény elkövetésével.

Erővel távolították el pénteken a harkivi kórház épületéből azokat az ellenzéki parlamenti képviselőnőket, akik az előző éjszakát Julija Timosenko mellett töltötték, csatlakozva a bebörtönzött volt kormányfő tiltakozó akciójához. Timosenko napok óta nem hajlandó kórtermi ágyában aludni, vagy a fürdőben vagy a látogatók fogadására kialakított helyiségben éjszakázik ülve. Így akarja elérni, hogy távolítsák el a videokamerákat és az őrt a kórterméből. Csütörtökön pártjának három képviselőnője érkezett hozzá látogatóba, majd bejelentették, hogy nem hagyják el az épületet, hanem a fogadószobában széken ülve töltik az éjszakát, s mindaddig ott maradnak, amíg Timosenko követeléseit nem teljesítik. Tetyana Szljuz, az engedetlenségi akcióban részt vevő egyik képviselőnő állítása szerint "borotvált fejű" férfiak érkeztek pénteken hozzájuk, akik kirángatták őket a helyiségből, letaszították őket a lépcsőn, majd a cipőiket és bent maradt ruháikat utánuk dobták. A kórházba érkezésükkor leadott holmijaikat, köztük mobiltelefonjaikat már előtte a lépcsőre dobálták. A képviselőnők közölték, hogy a bánásmód miatt az ügyészséghez fordulnak.

Pénteken amúgy ismét elnapolta a harkivi bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali visszaélésért hétévi börtönbüntetésre ítélt Timosenko ellen adócsalás és sikkasztás vádjával indított újabb per tárgyalását, mivel az ellenzéki politikus ismét nem jelent meg a tárgyalóteremben. Az új tárgyalást február 12-re írták ki.

Kimaradt?