Lemondta koszovói látogatását a szerb államfő

Lemondta az ortodox szerb karácsony szentestéjére, péntekre tervezett koszovói látogatását Tomislav Nikolic szerb államfő.

A köztársasági elnöki hivatal közlése szerint a látogatást azt követően mondták le, hogy az államfői látogatást előkészítő stábot csütörtökön a szerb-koszovói átkelőnél a koszovói hatóságok zaklatták, és néhány órán át nem engedték el, később pedig - elnöki utasításra - nem folytatták útjukat, hanem visszatértek Belgrádba. 

Tomislav Nikolic Marko Djuriccsal, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjével pénteken a dél-koszovói, többségében szerbek lakta Shterpcébe (Strpce) látogatott volna, hogy ott ünnepelje meg a szentestét. 

A koszovói hatóságok csütörtök délelőtt még azt mondták, semmi akadálya nincs a szerb elnök látogatásának. A nap folyamán Pristinában többen is élesen reagáltak a hírre, miszerint egy szerb elfogatóparancs alapján a francia hatóságok elfogták Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnököt. A koszovói kormány délután már azt közölte: nem adott engedélyt a szerb elnöknek és kíséretének a koszovói látogatásra. Az indoklás szerint a szerb fél későn jelezte beutazási szándékát, a hivatalos látogatások bejelentési határidejét ugyanis kétoldalú megállapodás szabályozza, amelytől a szerb fél eltért.

A szerb sajtó beszámolt arról, hogy az ügyben eljáró francia bíróság csütörtökön úgy döntött, Haradinaj őrizetben marad, amíg nem érkezik meg a kiadatása iránti hivatalos szerb kérelem. Belgrád háborús bűnösnek tekinti Haradinajt, aki a koszovói harcok idején az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?