Obama keményen szigorít a fegyvertartáson

Barack Obama amerikai elnök a fegyveres erőszak visszaszorításához 19 különböző rendelettel akarja megszigorítani a fegyvertartási szabályokat, írták kedden az amerikai lapok. Az elnöki rendeletek a fegyvertartásra vonatkozó, a kongresszus elé terjesztendő törvényeket egészítik majd ki.obama

Steve Stockman texasi republikánus képviselő azonban máris kilátásba helyezte az elnök törvényhozás általi felelősségre vonását, az akár leváltással is fenyegető impeachmentet arra az esetre, ha Obama a kongresszus megkerülésével, „alkotmányellenesen" próbálná megszigorítani a fegyvertartás szabályait.

Az intézkedések, amelyeket Obama elnök akár már szerdán bejelenthet, a várakozások szerint korlátozni fogják a külföldi fegyverek importját, kötelezni fogják a szövetségi hivatalokat az adatcsere tökéletesítésére a mentális egészségügyi nyilvántartás terén és előírják majd a Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDC) hálózatának, hogy végezzen kutatásokat a fegyveres erőszak megelőzésének lehetőségéről.

A Fehér Ház várhatóan meg fogja követelni, hogy a szövetségi hatóságok az eddiginél határozottabban szerezzenek érvényt a már elfogadott jogszabályoknak.

Miközben az Obama-kormány az elmúlt két évtized legkeményebb kongresszusi csatájára készül a fegyvertartás szabályainak szigorításával kapcsolatban, New York államban a jelek szerint sikerült áttörést elérni: a helyi szenátus hétfőn megszavazta a vonatkozó új jogszabályokat, amelyeket kedden várhatóan a demokrata többségű alsóház is szentesít majd.

Kimaradt?