A Bayer-cikk ellen tiltakozott a magyar baloldal

Vasárnap délután a magyarországi Demokratikus Koalíció szervezésében több százan demonstráltak a Fidesz budapesti székháza előtt, Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikke miatt, a rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés ellen tiltakozva.

A rendezvényen számos politikus és közéleti személy is megjelent, mások mellett Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Vadai Ágnes alelnök, valamint Török Zsolt, Horváth Csaba, Teleki László szocialista politikusok.bayerellen resize

A demonstráció kezdetén a terézvárosi Lendvay utca lezárt szakaszán több százan jelentek meg. A résztvevők közül többen táblát viseltek a nyakukban felirattal: "Én is cigány vagyok". Mások uniós, magyar, roma, DK-s és Szolidaritás-zászlókat hoztak magukkal.

A tüntetőket a Fidesz székházára kifeszített hatalmas molinó fogadta a következő felirattal: "Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok Ron Werberre!"

A demonstrációt a DK azért hirdette meg, hogy így tiltakozzanak Bayer Zsolt január 5-én, a Magyar Hírlapban megjelent cikke miatt. Bayer Zsolt írásában a szigethalmi bűncselekményre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

A cikk miatt két magánszemély feljelentést tett közösség elleni izgatásra hivatkozva, de ezt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.bayer

Fidesz: a bűnelkövetőket bátorítják

A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella közlemény szerint azok, akik ahelyett, hogy elítélnék a brutális bűncselekmények elkövetőit és "pótcselekvésből utcai cirkuszokat szerveznek", alkalmatlanok a felelős politikai szerepvállalásra. Szerinte a baloldal kampányával bátorítja a bűnelkövetőket, hiszen ezt arra utal, hogy szerintük nem az a bűnös, aki embert öl, hanem az, aki ezen felháborodik.

A politikus közleményében kijelentette: "Magyarország nem kér többet Ron Werber gyűlöletkampányából, az emberek hergeléséből". Hangsúlyozta: a Fidesz további megoldásokat keres arra, hogyan szorítsák vissza a brutális támadásokat. A rendőrség példás gyorsasággal fogta el mind az ózdi, mind pedig a szigethalmi gyilkosságok gyanúsítottjait, ami visszatartó erő lehet a bűnözők számára - tette hozzá.

Egy szigethalmi sörözőben január elsején hajnalban torkollt késelésbe egy két társaság között kirobbant vita, amelynek során két sportoló sérült meg.

Kimaradt?