Kik lesznek Donald Trump kormányának tagjai?

 Már Donald Trump megválasztott elnök kormányának tagjait találgatják Washingtonban.

A Donald Trumpot segítő szűkebb kampánycsapat tagjai - a CBS televízió bennfentes információkra hivatkozó híradása szerint - szerdán délután a New York-i Trump-toronyban ültek össze, a leendő elnök irodájában. A CBS szerint egyelőre a hatalomátadást lebonyolító csapat összetételét egyeztetik. Az átmenetet Chris Christie, New Jersey kormányzója irányítja, s mellette a munka oroszlánrészét Jeff Sessions alabamai szenátorra bízzák. Mindkét politikus a kezdetektől támogatta Donald Trump elnökjelöltségét.

Az átmenetet Trump valószínűleg New Yorkból irányítja majd, és még a napokban nagy irodát nyitnak Washingtonban. Az átmenetet lebonyolító csapat állítólag már a múlt héten összeállította a lehetséges kormánytagok listáját.

Egyes források szerint a Fehér Ház kabinetfőnöke Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) vezetője lehet. A jólértesültségéről ismert Politico című lap már a leendő kormányzat lehetséges tagjainak neveit is sorolja, néhányukat meg is kereste. Külügyminiszterként Newt Gingrich volt házelnököt vagy Bob Corker, Tennessee-i szenátort, a szenátus külügyi bizottságának eddigi elnökét valószínűsíti, Corker a Politico munkatársának kérdésére meg is erősítette, hogy "erősen ambicionálja" a külügyminiszteri posztot. A külügyminiszteri tisztséggel kapcsolatban Trump John Bolton volt ENSZ-nagykövetre is gondol mint lehetséges jelöltre. Bolton korábbi republikánus kormányzatokban már fontos pozíciókat töltött be, George W. Bush elnöksége alatt egy ideig ENSZ-nagykövet is volt.

A védelmi miniszteri tárca élére kerülhet Jeff Sessions szenátor, a nemzetbiztonsági tanácsadó Stephen Hadley lehet, aki szintén George W. Bush mellett dolgozott, akkor is nemzetbiztonsági tanácsadóként.     

A pénzügyminiszteri tárcára Trump a Politico szerint mindenképpen kampánya pénzügyi vezetőjét, Steve Mnuchint szánja. Az igazságügyi miniszteri posztra ketten is esélyesek: Rudy Giuliani, New York volt polgármestere és Chris Christie, New Jersey kormányzója.

Szerdai sajtótájékoztatóján Josh Earnesttől, a Fehér Ház szóvivőjétől megkérdezték: mi a Fehér Ház álláspontja Trump korábbí ígéretéről, miszerint elnökként börtönbe küldi Hillary Clintont. Earnest válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai politika hagyományai szerint az igazságszolgáltatást nem használják fel politikai revansra. Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere szerdán egy televíziós interjúban felvetette, hogy esetleg független vizsgálóbírót neveznek ki Hillary Clinton, illetve a Clinton Alapítvány ügyeinek kivizsgálására.

Kapcsolódók

Kimaradt?