Felfüggesztette parlamenti tevékenységét a kurdbarát párt

Felfüggeszte parlamenti tevékenységét a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) Törökországban, miután pénteken előzetes letartóztatásba helyezték a tömörülés két társelnökét és hét további képviselőjét - jelentette be vasárnap Ayhan Bilgen, a párt szóvivője.

A HDP a bizottságok munkájában sem vesz majd részt.

Bilgen jelezte: kíváncsiak, hogy döntésük milyen hatást vált ki Törökországból és a világból. "Arra hívjuk a szakszervezeteket, hogy ne hajoljanak meg Recep Tayyip Erdogan török elnök fenyegetésének" - fogalmazott. A szóvivő szerint attól lehet tartani, hogy Törökország polgárháborúba sodródik.

A HDP kilenc letartóztatott tagján kívül kilenc képviselőt vettek még őrizetbe, hármat bírói felügyelet mellett szabadon engedtek, több ellen pedig elfogatóparancs van érvényben. A képviselőket egyebek mellett fegyveres terrorszervezet tagjaként folytatott propagandatevékenységgel vádolják. A HDP 59 mandátummal rendelkezik az 550 fős törvényhozásban.

Törökországban idén június 8-án lépett hatályba a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás. A változtatást a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mert a párt alapítója, Recep Tayyip Erdogan azt állítja, hogy a HDP tagjai kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, amiért a politikusoknak a bíróság előtt kell felelniük. A HDP tagadja a vádat.

A PKK 1984-ben indított fegyveres felkelést. Kezdetben a kurdok függetlenségéért dúlt a harc, napjainkban a kisebbség autonómiájáért küzdenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?