Román hősi halottakra is emlékeztek három magyarországi településen

Mindenszentek napja alkalmából megemlékező ünnepségeken vett részt három magyarországi településen - Méhkeréken, Sarkadon és Gyulán - Románia gyulai főkonzulja, Florin Vasiloni. 

A diplomata az Agerpres hírügynökségnek kedden arról számolt be, hogy Méhkeréken a helyi elöljárók, tanárok, diákok és kisgyermekek jelenlétében koszorúzták meg a román-magyar határon elesett román katonák emlékművét. Az Ősök elmékműnél, amelyet Nicolae Bordaşiu bukaresti pap ebben az évben adományozott, szintén koszorúkat helyeztek el, és lerótták kegyeletüket a magyar hadseregben szolgált és a második világháborúban elesett román katonák emlékművénél. 

Sarkadon annak a hét, beazonosítatlan román katonának az emlékművénél tartottak vallásos megemlékezést, akik 1944 szeptemberében haltak meg. Az emlékművet a helyi temetőben, a sarkadi román kisebbségi önkormányzat jóvoltából állították néhány évvel ezelőtt. 

Gyulán Románia főkonzulátusa szervezésében a román városnegyed temetőjében került sor a megemlékezésre, melynek keretében fejet hajtottak a résztvevők Simion Pop emléke előtt, aki 1990-1992 között Románia magyarországi nagykövete volt. A jeles diplomata 2008-ban hunyt el, és a gyulai sírkertben helyezték örök nyugalomra. 

Kimaradt?