Atomtengeralattjáróval ütközött egy halászbárka

Az amerikai haditengerészet egyik atommeghajtású tengeralattjárója csütörtökön a Hormuzi-szorosnál összeütközött egy hajóval, feltehetően egy halászbárkával, közölte a Bahreinben állomásozó amerikai flotta. Senkinek nem esett baja, de megsérült a tengeralattjáró egyik periszkópja. A Los Angeles-osztályba tartozó, Jacksonville nevű atom-tengeralattjáróban más kár nem esett, ép maradt a reaktora és a hajtóműve is.

A halászbárka az ütközést valószínűleg nem is érzékelte, legalábbis nem adta ennek jelét, és folytatta útját ugyanolyan sebességgel. A baleset után egy amerikai felderítő repülőgép átfésülte a környéket, de nem talált a tengerben hajómaradványokat vagy bajba került hajót.atom

A Jacksonville-t 1981-ben állították hadrendben. A tengeralattjáró 1996-ban már összeütközött egy szaúdi konténerhajóval a virginiai partoknál. A fedélzetén 2004-ben kisebb tűz ütött ki egy Maine állambeli dokkban.

A csütörtöki balesettel kapcsolatosan hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy Irán többször fenyegetőzött a Hormuzi-szoros lezárásával válaszul az ellene foganatosított szankciókra, és ha tovább fajulna az atomprogramja miatt vita közte és a Washington között. Az Egyesült Államok az öbölbeli térség biztonsága érdekében állomásoztatja hadihajóit a térségben, és a felfokozott feszültség miatt az ilyen tengeri balesetek könnyen válsággá dagadhatnak.

Kimaradt?