Az Európai Bizottság is elítélte a Bayer-cikket

Teljességgel elfogadhatatlannak minősítette Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi kérdésekben illetékes alelnöke Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban megjelent, a cigánysággal foglalkozó cikkét.

Reding csütörtökön azt mondta, hogy rasszizmusnak, gyűlöletbeszédnek, illetve a türelmetlenség más megnyilvánulásainak nincs helyük az Európai Unióban. A bizottsági alelnök örömének adott hangot amiatt, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elítélte a kijelentéseket.viviane-reding11

Reding - mint közölte - azt várja a magyar illetékesektől, hogy emlékeztessék az embereket arra, mivel érdemelte ki az EU a Nobel-békedíjat. Az emberi méltóságot mindig tiszteletben kell tartani, úgy a romák, miként az összes többi uniós polgár vonatkozásában.

Bayer Zsolt cikke miatt Josef Weidenholzer osztrák szocialista párti európai parlamenti (EP-) képviselő - a szocialista EP-frakció további három tagjával együtt - fordult az Európai Bizottsághoz, erre válaszolt Viviane Reding.

Bayer hétvégi cikkében a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: „Akiket megkéseltek a gyáva, undorító, kártékony állatok. (...) a tények pedig azok, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.”bayer-zsolt

A cikk miatt a héten több ellenzéki szervezet is tiltakozott. Navracsics Tibor az ATV hétfő esti műsorában azt mondta: "olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja".

A Magyar Hírlap kedden azt ígérte, ügyelnek arra, hogy ne jelenjen meg náluk olyan írás, ami gyűlölködésre adhat teret, szerdán azt közölték arra kérik olvasóikat, álljanak ki a lap, Bayer Zsolt és a kormány mellett.

A publicista ellen közösség elleni izgatás bűntette miatt feljelentést tettek. Az ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentést, ezt azzal indokolták, hogy a kialakult bírósági gyakorlatban nem számítana közösség elleni izgatásnak, amit Bayer írt a cigányokról.

 

Kimaradt?