Monti, Bersani és Berlusconi között zajlik a választási verseny

Napról napra feszültebb a február 24-i olasz parlamenti választások kampányhangulata a három miniszterelnök-jelölt közötti harc elmérgesedésével - írta a csütörtöki olasz sajtó. Az eredetileg Pierluigi Bersani és Silvio Berlusconi között vívott küzdelem Mario Montival hármas játszmává alakult - írta a La Stampa. A torinói napilap szerint a fordulatokkal, kölcsönös vádaskodással, támadásokkal, paktumokkal és felborult szövetkezésekkel teli kampány témái annál egyszerűbbek: minden jelölt az adók csökkentését ígéri a választóknak.

Az újságok egyetértenek abban, hogy Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) elnöke és a saját listát indított jelenlegi kormányfő, Mario Monti között a verseny tétjét a 315 fős olasz szenátusban 49 mandátumot érő Lombardia tartomány képzi. A PD ezért vette rossz néven, hogy Monti a tartományban saját jelöltet állított.l43-bersani-monti-berlusconi-111205185611 big

Berlusconi a legyőzendő ellenfél - hangoztatta Bersani. E megfontolás alapján szövetséget ajánlott fel Montinak, aki viszont ezt korainak nevezte.

"Őrült vagyok, hogy beléptem a politikába szakértő kormányom népszerűtlen intézkedései után" - hangoztatta Monti egy szerda esti könyvbemutatón. Hozzátette, hogy a PD számos témában tőle eltérő politikát képvisel.

Monti ezzel Berlusconit segíti - vélte a La Repubblica. A balközép napilap arról írt, hogy Mario Mauro, a PdL európai parlamenti frakcióvezetője Monti mellé állt, és Berlusconit az Európai Néppárt (PPE) továbbra is "megfigyeli" pártjának EU-ellenes jelszavai miatt. A La Repubblica szerint nem kizárt, hogy Berlusconi tagságát a PPE felfüggeszti.

"A szakértői kormány távozása óta a tőzsde szárnyra kapott" - írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale. A napilap jolly jokernek nevezte Berlusconi bejelentését, hogy adómentességet ad a fiatalokat alkalmazó vállalatoknak.

Szép ígéret, de Berlusconi, aki az utóbbi 11 évből 8 évig kormányzott, ezt már rég teljesíthette volna - reagált Monti.

Berlusconi csütörtökön az általa az olasz közszolgálati televízióból tíz éve kitiltott baloldali újságíró beszélgető-műsorában szerepelt. "Negyven százalékot akarok, ezért az oroszlán barlangjába is bemegyek" - mondta Berlusconi.

Kimaradt?