Bajnai: őszre muszáj megkötni az ellenzéki egyezséget

Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke azt MTI-nek adott interjúban arról beszélt: az ellenzéki szervezetek közjogi kérdésekről szóló tárgyalásain ki kell nyilvánítani, hogy "az Orbán-kormány szükségszerű és kívánatos bukása" nem jelenti az előző kormányzati időszak visszaállítását, "hiszen nem véletlenül szavaztak olyan sokan a változásra 2010-ben".bajnai2

Szerinte a vállalásaikat számon kérhető formában, jogszabálytervezetekben is rögzíteni kell, mert ezek adnak garanciát a korszakváltásra. Példaként említette a pártfinanszírozás rendezését, az állami korrupció felszámolását, a közmédia függetlenségének biztosítását, illetve az ügynöklisták nyilvánosságra hozását. Azt monda: jó lenne, ha sok új és tehetséges politikus tűnne fel, de a korszakváltást "nem lehet csak ma született bárányokkal végrehajtani". Ezért is kell biztosíték a választóknak arra, hogy az ellenzéki oldalon állók tanultak hibáikból, jegyezte meg.

Mesterházy Attila MSZP-elnök szerint az ellenzéknek az év végéig kell dönteni a közös képviselőjelöltekről, Bajnai Gordon azonban úgy látja, ennél hosszabb választási felkészülés szükséges az egyéni körzetekben, vagyis a jelöltállítást jóval előre kell hozni. Bajnai szerint a komolyan vehető, reális programmal és érdemi támogatottsággal rendelkező ellenzéki szervezeteknek 6-8 hónappal a 2014. tavaszi választások előtt, vagyis az ősz elejére meg kell állapodniuk egymással. Ehhez a közjogi kérdések megtárgyalásán és a "korszakváltás" garanciáinak elfogadásán keresztül vezet az út, ezután következhet csak az egyezség a jó kormányzáshoz szükséges programokról és végül a jelöltállításról, mondta.

Bajnai arról is beszélt, hogy bár a részletekről még nem döntöttek, a jelenlegi választási szabályok mellett elkerülhetetlen az Együtt 2014 párttá alakulása, így ez várhatóan hónapokon belül megtörténik. A volt kormányfő közölte, hogy egyesülete a következő 3-4 hónapot főleg szervezetépítéssel tölti, céljuk, hogy minél több választóhoz eljussanak. A Haza és Haladás és a szintén a közelmúltban bejegyzett Milla Egyesület külön, de koordináltan, a Magyar Szolidaritás Mozgalommal is egyeztetve kezdi építeni helyi és országos bázisát.

Megemlítette azt is, hogy az egyesület szakpolitikai programjain csaknem kétszáz szakértő dolgozik, közülük harmincan, már fél éve, a gazdaságpolitikai javaslataikon. Elképzeléseiket a következő hónapokban sorra nyilvánosságra hozzák.bajnai

A kormányt bírálva annak a véleményének adott hangot, hogy Orbán Viktor második kormányfői ciklusát elrettentő példaként fogják tanítani, mert szerinte az európai politikatörténet elmúlt évtizedeiben "ilyen rövid idő alatt ekkora kárt kevesen okoztak egy ország hosszú távú kilátásainak".

Azt mondta: nem céljuk, hogy mindent felforgassanak 2014-ben, ám a feltétlenül szükséges változtatások sora is hosszú.

Kimaradt?