Meghalt Michal Kovác, Szlovákia első államfője

86 éves korában elhunyt Michal Kovác, Szlovákia első államfője. A politikust múlt hét pénteken szív és érrendszeri panaszokkal szállították kórházba.

Néhány napig tartó kórházi kezelés után, 86 éves korában, szerdán este szívelégtelenség következtében meghalt Michal Kovác, az 1993-ban létrejött Szlovák Köztársaság első államfője - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az elhunyt családjára hivatkozva.

A 86 éves, már huzamosabb ideje betegeskedő, és évek óta Parkinson-kórban is szenvedő egykori politikust hirtelen rosszullét után,szív és érrendszeri panaszokkal a múlt pénteken vitték a pozsonyi Szent Mihály Kórház intenzív osztályára.Michal Kovác 1993 és 1998 között töltötte be a szlovák államfő tisztét, mandátuma lejárta után a politikától visszavonult életet élt.

"Az országot ért nagy veszteség" - Michal Kovác egy olyan összetett időszakban volt államfő, amikor tekintet nélküli és kifejezetten nyers küzdelem folyt Szlovákia jövőjéről és belső karakterének alakulásáról. Kovác elnök úr helyt állt ebben a küzdelemben és tevékenységévelhozzásegítette Szlovákiát, hogy ne térjen le arról az útról, amely az európai szabad nemzetek közé vezetett minket- reagált Michal Kovác halálhírére Andrej Kiska, Szlovákia jelenlegi köztársasági elnöke.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyancsak részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, kiemelve: kitűnő - személyi és szakmai - emberi kapcsolatok fűzték a néhai elnökhöz.

Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke részvétnyilvánításában az országot ért nagy veszteségnek nevezte Michal Kovác halálát.

Kimaradt?