banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Visszafordult a magyar határ felé tartó menekültek nagy része

A magyar határ felé kedden elindult menekültek nagy része, miután estére a Belgrádtól mintegy 30 kilométerre fekvő vajdasági Ópazovára (Stara Pazova) ért, úgy döntött, hogy visszatér a szerb fővárosba - jelentette az N1 televízió.

A tévécsatorna tudósítója a helyszínen arról számolt be, hogy a Belgrádból elinduló mintegy 300 fiatal férfi nagy része úgy döntött, hogy visszatér a fővárosba, mert elfáradtak, és az eső is elkezdett esni, 50-en azonban folytatták az útat Újvidék felé.

Mintegy 300 fiatal férfi délelőtt indult el a belgrádi autóbusz-pályaudvarról. A helyszíni beszámolók szerint önként keltek útra, azt mondták, nem várakoznak tovább a hidegben, folytatni akarják útjukat. A férfiak a magyar határ megnyitását követelő, kézzel írt papírlapokat lengettek.

A Blic című szerb napilap szerint a határ felé gyalog elinduló menekültek legfeljebb harminc éves férfiak, s a csoport tagjai szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. A lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a szerb-magyar határhoz terveznek vonulni, és egészen addig ott akarnak tartózkodni, amíg a magyar határ megnyílik előttük.

A B92 belgrádi televíziónak a menekülteket segítő információs központ egyik képviselője, Gordan Paunovic úgy nyilatkozott: véleménye szerint nem saját maguktól indultak el a migránsok, valószínűbb, hogy „valamilyen aktivisták” bíztatták őket. A B92 szerint feltételezhetően a No Borders nevű csoport állhat az illegális bevándorlók tüntetésének és útra kelésének hátterében, a csoport ugyanis korábban is tiltakozásra buzdította már a menekülteket.

Szerbiában jelenleg 6-7 ezer menekült tartózkodik - jelentette be Nenad Ivanisevic szociálisügyi államtitkár kedden. A bevándorlók Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 bevándorló menedékkérelmét veszik át.

Kapcsolódók

Kimaradt?