Obama is ott lesz Simon Peresz pénteki temetésén

Pénteken temetik Simon Pereszt, a kilencvenhárom éves korában elhunyt Nobel-békedíjas volt izraeli államelnököt. Barack Obama amerikai elnök már jelezte részvételét a temetésen - jelentette a katonai rádió szerda reggel. 

Az elsők közt politikai ellenfele, Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyilvánított részvétet Simon Peresz családjának szerettük halála után. A helyi médiában a politikai oldaltól függetlenül méltatják „Izrael utolsó alapító atyjának” életművét a politikusok és más közéleti szereplők.

A megszólalók kiemelték Peresz mindig a jövőbe tekintő világnézetét, idős korában is a technológiai újítások és változások foglalkoztatták, és hangsúlyozták, hogy emellett a palesztinokkal való megbékélés ügye érdekelte hasonló mértékben egészen hosszú élete végéig.

Naftali Bennet oktatási miniszter utasította az iskolákat, hogy szerdán Pereszről való megemlékezéssel kezdjék a tanítást, délelőttre rendkívüli kormányülést hívtak össze az emlékére, majd összeül a péntek délelőttre kitűzött temetés ügyeit intéző kormánybizottság, amely a családdal közösen meghatározza a szertartás részleteit.

Reuven Rivlin államelnök ukrajnai utazását megszakítva visszatért Izraelbe, ahol a péntekre várható gyászszertartást Jichák Rabin egykori miniszterelnök 1995-ös temetéséhez hasonlítják, amelyre az egész világról Jeruzsálembe sereglettek az akkori vezetők.

Barack Obama amerikai elnök telefonon részvétét nyilvánította a családnak, és bejelentette, hogy személyesen kíván részt venni Peresz temetésén.

Reggel sajtótájékoztatót tartottak a Tel-Aviv melletti Siba kórházban, ahol az orvosok nevében veje és családi orvosa, Rafi Valden közölte, hogy Peresznek élete utolsó két hetében, agyvérzése után nem voltak fájdalmai, s korábban mindvégig igen aktív életet élt, dolgozott is, és külföldi rendezvényeken szólalt fel.

A sajtótájékoztatón fia, Hemi Peresz a család nevében köszönetet mondott a kórház személyzetének az utolsó hetekben nyújtott áldozatos munkájukért. Peresz végakaratának megfelelően egy rászorulónak adományozták szemének kötőhártyáját, de ezt a nyolcvan évesnél idősebb szervadományozók szabályai szerint csak ideiglenesen használják fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?