Volt tanácsadó: egy amerikai-kínai háború hosszú és pusztító volna

Hosszú, pusztító háború zajlana az Amerikai Egyesült Államok és Kína között, amennyiben kitörne – és van rá esély Obama elnök egy korábbi hírszerzési főtanácsadója szerint.

David Gompert a törvényhozók számára küldött jelentésében – amelyet az amerikai hadsereg megbízásából készített –  arra figyelmeztet, hogy bár kevés az esély rá, egy amerikai-kínai háború elképzelhetetlenül romboló hatással volna nemcsak a két országra, de Kelet-Ázsiára és általában a világra.

Mint írja, a két ország között olyan regionális viták zajlanak, amelyek katonai összeütközésekhez vezethetnek. Ha pedig kitör az ellenségeskedés, mindkét félnek van ahhoz hadereje, technológiája, ipara és személyzete, hogy földön, vízen, levegőben, a kibertérben háborúzzon.

Véleménye szerint ugyanakkor Kína többet veszítene ezzel, mint az USA, ha ma törne ki háború, 2025-re azonban a gazdasági különbségek beszűkülhetnek. Ez még mindig nem jelenti azt szerinte, hogy Kína győzedelmeskedhetne, de a csökkenő különbségek miatt elhúzódó háború zajlana.

Gompert úgy véli, Amerikának készülnie kell egy ilyen háborúra, pontosan körülvonalazva a célokat és a konfliktusok mélységét és hosszasságát.

Donald Trump már márciusban reagált egy hasonló felvetésre a New York Times-nak adott interjújában: „A kereskedelmet használnám fel a tárgyalásokhoz. De hogy háborút indítanék-e? Nézd, hadd mondjam el neked. Ez egy olyan kérdés, amit nem szeretnék megválaszolni.”

Arany: USA, bronz: Kína

A magyar Honvédelmi Minisztérium honlapja szerint 2014-ben az Egyesült Államok hadserege volt a legerősebb, Kína a harmadik helyen állt – Oroszország után. Mint írják, „az amerikai hadsereg minden egyes haderőneme világelsőnek számít, a szárazföldi erőknél például 8 325 harckocsi és 25 782 fegyveres harcjármű vár bevetésre, a légierő pilótái nem kevesebb, mint 13 683 légi járművel repülhetnek, a világ bármely pontján történő beavatkozást pedig tíz repülőgép-hordozó segíti.”

Kínában „évek óta gőzerővel folyik a hadseregfejlesztés, a védelmi kiadások is folyamatosan nőnek az ázsiai országban.”  A kínai hadsereg létszáma azonban a világon a legnagyobb, hiszen 2,3 millió emberről beszélünk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?