Egymástól 15 méterre húzott el két kínai vadászgép és egy amerikai felderítő

Két kínai vadászgép vészesen megközelítette az amerikai haditengerészet egyik felderítőgépét a Dél-kínai-tengeren, nemzetközi vizek fölött - közölte helyi idő szerint szerdán a Pentagon.

A két kínai J-11 típusú harci gép ötven láb, azaz mintegy 15 méter távolságra közelítette meg az amerikaiak EP-3 Aries típusú repülőgépét, amelynek több száz lábbal csökkentenie kellett repülési magasságát, hogy elkerülje az ütközést. A gép a Pentagon szerint rutinműveleteket végzett a térségben. Az incidens a Dél-kínai-tenger északi részén történt, Hong Kongtól délre. Jamie Davis, a Pentagon szóvivője közölte, az amerikai kormányzat a megfelelő katonai és diplomáciai csatornákon reagál a történtekre.

Kínának a Dél-kínai-tengeren a legtöbb szomszédjával területi vitája van, melyekbe az Egyesült Államok nem avatkozik bele, de Washington álláspontja az, hogy a nézeteltéréseket diplomáciai úton kellene rendezni, Peking viszont kész tények elé akarja állítani szomszédait a vitatott területek elfoglalásával, ezért apró szigetecskéken építkezni kezdett, és azt követeli, hogy 12 mérföldes körzetüket ismerjék el kínai felségterületként és kínai légtérként.

Kimaradt?