Pénze van, célja nincs Szász Jenő intézetének

Bár még pártelnöki címéről is lemondott Szász Jenő, hogy az újonnan alapított Nemzetstratégiai Kutatóintézetet vezethesse, egyelőre alig tudni valamit arról, milyen céllal, milyen tagokkal működik majd a szervezet, ahogy azt sem, mire költik majd az év hátralévő két hetében a 100 millió forintos kezdőtőkéjüket – írja a hvg.hu.

A kormány december 8-án 1,2 milliárd forintot különített el a 2013-as költségvetésből az intézet létrehozására, majd három nap múlva a miniszterelnök határozatában további 100 millió forintot biztosított az intézetnek még az idei évre. Mind a 100 millió forint kezdőtőkét, mind a jövő évre szánt 1,2 milliárdot a Miniszterelnökség költségvetéséből fizetik, a kormányrendelet szerint a pénz nagy része az alkalmazottak fizetésére megy majd el. Szintén a Miniszterelnökség alá tartozik majd az intézet száz tagja, vagyis tovább bővül a már amúgy is túlméretezett hivatal.viktorek

Bár a 100 millió forintot az idei évre kapták, a hvg.hu úgy tudja, Szász Jenőt csak a jövő héten iktatják be hivatalába, és azt követően indulhat az intézmény szervezése, a száz munkatárs felvétele. A volt székelyudvarhelyi polgármestert a lap megkereste a kérdéssel, hogy hol tart az intézet szervezése, mire költik majd a napokban biztosított összeget, de Szász azt mondta: beiktatásáig nem kíván nyilatkozni. Mindössze annyit közölt, hogy a kifizetések áthúzódhatnak jövőre, nem kell a pénzt még idén elkölteniük.

A tervek szerint az intézet budapesti központtal fog működni, Székelyudvarhelyen pedig egy fiókiroda működik majd. A kutatóintézet ráadásul nem egyszerű közalapítványként működik majd, mint a Bethlen Gábor Alap (BGA), hanem központi hivatalként, vagyis mint közhatalmat gyakorló szerv olyan államigazgatási szervekkel lesz egyenrangú, mint a Nemzeti Államigazgatási Központ és a BKK. Emiatt problémát okozhat, hogy az intézet egyik irodája Székelyudvarhelyen, a román állam területén működik majd.

Míg a kulturális intézetek, sőt a konzulátusok létrehozásánál rendszerint rutin az adott ország jóváhagyásának megszerzése, egy magyarországi központi hivatal esetében a szomszédos ország akár indoklás nélkül is megtagadhatja a jóváhagyást.

Szász kinevezésével simította el Orbán a konfliktusát Kövérrel? A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó egyik magas rangú fideszes politikus szerint 2010 óta komoly vita dúl Orbán Viktor és Kövér László között, amióta a miniszterelnök kihátrált az MPP mögül, és az EMNT-t mellé állt. Kövér László és Szász Jenő egyébként is szoros kapcsolatban állnak: együtt vettek rész például Nyirő József újratemetésén, amelyet a fideszes forrás szerint Kövér László támogatott azért, hogy Szászt segítse a választási kampányban. Feltehetően a két politikus személyes barátsága (Szász Jenő Kövér László gyerekeinek, Kövér pedig Szász gyerekeinek keresztapja) állhat a mögött, hogy Kövér annak ellenére kitart Szász mellett, hogy a politikus Erdélyben már többször megbukott. A Fideszből származó információk szerint Szász mostani kinevezése az Orbán és Kövér közti konfliktus lezárása, egyben lehetőséget biztosítanak a sikertelen politikus visszavonulására.

Kimaradt?