Hillary Clinton átfogó tervet ígér az illegális bevándorlók helyzetének rendezésére

Elnöksége első száz napjában átfogó bevándorlási reformot terjeszt elő Hillary Clinton. A demokraták esélyes jelöltje hétfőn közleményben jelezte elkpézelését, miközben a washingtoni Legfelső Bíróság előtt tüntetnek Obama bevándorlást érintő elképzelései mellett.

Barack Obama még 2014 novemberében terjesztette elő tervét a kongresszusnak, miszerint meg kell szüntetni a többmilliónyi illegális bevándorló deportálását és engedélyezni kell munkavállalásukat. Az elnök azonban nem tudta keresztülvinni elképzelését a republikánus többségű törvényhozáson, ezért elnöki rendeletben is megfogalmazta. Huszonhat szövetségi állam megtámadta a javaslatot és az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi Legfelső Bírósághoz fordult. A Legfelső Bíróság hétfőn kezdte mérlegelni az ügyet, miközben a bíróág épülete előtt - amely a Capitolium mellett van - tüntetők jelentek meg táblákkal, rajtuk Obama első elnöki kampányának jelszavával: „igen, megcsinálhatjuk".

A Legfelső Bíróság várható döntését elemzők nagyon jelentősnek ítélik: meghatározza majd az elnöki hatalom korlátait és a követendő bevándorlási politikát. A kormányzatot képviselő ügyvéd, Donald Verrilli álláspontja szerint a szövetségi államoknak nincs joguk kétségbe vonni - és nem végrehajtani - az elnök döntését, ám a bíróság konzervatív tagjai szerint az illegális bevándorlókról szóló döntéseket a kongresszusnak kell meghoznia, ez törvényhozói felelősség és nem a végrehajtó hatalom dolga, s a kongresszus nem egyszerűen csak végrehajtója az elnöki döntéseknek. "Ez olyan lenne, mintha az elnök meghatározná a politikát, és ezt a kongresszus csak végrehajtaná" - fogalmazott a hétfői vitában Anthony Kennedy főbíró.

Mivel a Legfelső Bíróságnak Antonin Scalia februári halála óta csak nyolc tagja van - négy konzervatív és négy liberális bíró - elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a bíróság hosszú ideig döntésképtelen lesz.

Közben Hillary Clinton (képünkön), aki New York államban kampányol a  keddi előválasztások előtt, közleményben kérte a Legfelső Bíróságot, hogy ne adjon helyt a 26 szövetségi állam beadványának, és hagyja érvényben Obama elnök tervezetét. "Ötmillió ember és családjaik sorsa a tét. Ők otthonuknak vallják Amerikát és semmi mást nem akarnak, csak továbbra is segíteni hozzájárulásukkal a közösséget, ahol élnek" - olvasható a közleményben. A demokraták elnökjelöltségre esélyes politikusa leszögezi azt is, hogy Obama elnök az alkotmány adta jogaival élt, amikor leállíttatta az illegális bevándorlók deportálását. "Ha engem választanak meg elnöknek, minden tőlem telhetőt megteszek az elnök rendeletének megóvása érdekében, sőt, én még messzebbre megyek: még többeknek könnyítem meg a helyzetét" - olvashat Hillary Clinton közleményében.

 Az elnökjelölt-aspiráns egyúttal ígéretet tett arra, hogy amennyiben ő lesz az elnök, hivatalba lépése első száz napjában átfogó bevándorlási reformot terjeszt elő.

Kapcsolódók

Kimaradt?