Winkler: változatlanul az RMDSZ képviseli a magyarságot

Az Európai Parlament (EP) Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek kérdésével foglalkozó Frakcióközi Munkacsoportjának (Kisebbségi Intergroup) csütörtöki strasbourgi ülésén Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője beszámolt a romániai választási eredményekről.

A képviselő "orosz rulettnek" nevezte a román választási törvényt, majd elemezte az annak jellegzetességeiből adódó visszásságokat. Hangsúlyozta, hogy elfogadásakor, 2008-ban, az RMDSZ volt az egyedüli politikai erő, mely előre látta káros jellegét, és határozottan tiltakozott ellene.

Az erdélyi magyar képviselő kifejtette, hogy a szövetség változatlanul a megalakulásakor leszögezett célkitűzések alapján képviseli az erdélyi magyar kisebbségi közösség minden tagjának érdekeit. Sem nevet, sem programot nem változtatott, de következetesen naprakészre alakította stratégiáját az eltelt időszak folyamán, a változó politikai helyzetek legmegfelelőbb kezelésének érdekében.winkler gyula

A képviselő nem titkolta, a felálló hazai nagykoalíció alkotmánymódosító, illetve – többek között – az ország regionális felosztásának módosítását szorgalmazó nyilatkozataival szemben a Szövetség számára kihívó feladat. „Jelenlétünkkel, a román parlamentben csakúgy, mint Brüsszelben változatlanul az erdélyi magyarok érdekvédelmét biztosítjuk. Ennek részleteit maga a minket megbízó közösség határozza meg. Célkitűzéseink változatlanuk immár 23 éve" – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő az ülésen elhangzottak nyomán kifejtette: „az RMDSZ változatlanul a romániai magyar nemzeti kisebbségi közösség vezető politikai ereje. A Szövetség továbbra is, következetesen és legitim módon, európai szellemben fogja képviselni a román parlamentben is, nemcsak választóinak, de minden erdélyi magyarnak az érdekeit. A Szövetségre leadott szavazatok Románia uniós jövőjének és a demokrácia szellemének garanciáját jelenti".

Kimaradt?