Tabajdi: majdnem katasztrófához vezetett a Fidesz megosztó politikája

Gesztusértékű lenne, ha Victor Ponta kormányfőjelölt tárgyalásokat kezdene a romániai magyar nemzeti közösség legitim képviselőjével, az RMDSZ-el - hangsúlyozta csütörtöki strasbourgi közleményében Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP nemzeti kisebbségügyi munkacsoportjának társelnöke.

Beszámolt arról, hogy a frakcióközi munkacsoport megtárgyalta a romániai magyar nemzeti közösség helyzetét a múlt vasárnapi romániai országgyűlési választások eredményére figyelemmel. Meghallgatták Winkler Gyulát, az RMDSZ EP-képviselőjét és Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét.

"A Szociálliberális Unió kétharmados győzelmével ugyan csökkent az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának esélye, de alkotmányozási kérdésekben, a jogállam megerősítésében, és a kisebbségi törvény évek óta húzódó elfogadásában együttműködés alakítható ki a kormánypártok és az RMDSZ között" - vélekedett Tabajdi. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy minden magyar politikai erő egyértelműen kiálljon az RMDSZ, mint a romániai magyar nemzeti közösség egyetlen parlamenti ereje mellett.tabajdi

Frunda György nagy veszteség

Az MSZP EP-delegációjának vezetője szerint a magyar és az európai kisebbségvédelem nagy vesztesége, hogy Frunda György korábbi szenátor nem lesz ott az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében. Tabajdi felhívta a figyelmet arra, hogy mindössze néhány tízezer szavazaton múlott, hogy az RMDSZ megugorja a parlamenti küszöböt és ezzel biztosítsa a romániai magyar nemzeti közösség politikai képviseletét.

"A Magyarországról gerjesztett megosztó politika majdnem katasztrofális eredményre vezetett. A magyarországi politikai erőknek kivétel nélkül tartózkodniuk kellene attól, hogy beavatkoznak a külhoni közösségek belügyeibe, és tiszteletben kellene tartaniuk a magyar választók által legitimált politikai partnert" - hangsúlyozta.

Kimaradt?